Hlavní obsah

GLOSA: Čtvrtý prezident „listopadu 89“ by byl moc - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Navážet se do prezidenta čistě kvůli jeho zdravotnímu stavu není fér, jak říkají dnešní děti. Miroslav Kalousek dle svých facebookových výroků spatřuje ztrátu „zbytků důstojnosti“ hlavy státu v tom, že si Miloš Zeman musel při pondělní tiskovce často utírat čelo a působil značně unaveně.

Josef Koukal

Článek

Podle měření v Klementinu bylo pondělí nejteplejším 31. srpnem od roku 1781 a prezidentovi bude letos na Václava 71 let. Některé své zdravotní potíže, například se sluchem nebo rovnováhou, sám zveřejnil a určitou míru únavy lze v jeho věku a za daného počasí zkrátka předpokládat.

Václav Havel, o jehož státnické velikosti snad nepochybuje ani poslanec Kalousek, prodělal za svého prezidentství první vážnou operaci v 60 a druhou, ještě vážnější, v 62 letech. Působil tehdy podstatně vyčerpaněji.

Tomáš G. Masaryk, další nezpochybnitelný budovatel státu, byl při poslední prezidentské přísaze v roce 1934 téměř slepý a text mu museli šeptat přísedící. Po mrtvici navíc nemohl ani signovat úřední dokumenty a používal razítko s faksimile podpisu.

Prezidenty se nestávají zpravidla bujaří junáci.

Shazovat něčí slova zpochybněním jeho zdravotního stavu je laciné. Obsah by měl být přednější. Navíc toho Zeman zase tolik neřekl.

Nejméně korektním výrokem posledních dnů vyzval signatáře vědecké výzvy proti xenofobii, aby si domů nastěhovali některého z uprchlíků. Podpořil Klokánky, okomentoval svou cestu do Pekingu, kterou už ovšem neprovází manická vlna odporu jako jarní cestu do Moskvy.

Nejzajímavější výrok si schoval pro školáky během zahajování školního roku.

Když k šiku uchazečů o prezidentský úřad připojil jméno svého přítele Pavla Rychetského, který kandidaturu opakovaně, a to i nyní, odmítl.

Ať už má kdo na předsedu Ústavního soudu ČR názor jakýkoli, jeden argument proti považuji za zásadní. Rychetský by byl v pořadí už čtvrtým prezidentem kategorie „mužů 17. listopadu“. Po generační výměně v čele státu přitom volal už Havel. To není neúcta. Listopadová garda svou úlohu splnila v období revoluce, vytváření demokratických institucí, dělení federace, začlenění země do mezinárodních struktur.

Když ale nyní prezident přemítá o jméně svého případného nástupce, měl by zalovit přece jen v jiných vodách.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Nakonec i ty věčné dohady o zdravotním stavu hlavy státu by v případě volebního úspěchu mladšího kandidáta z koloritu místní politiky na čas vypadly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám