Hlavní obsah

GLOSA: Vstává ODS z popela? - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Být spekulantem na pomyslné burze české politiky už několik měsíců bych skupoval akcie ODS. Nejenže se začínají zhodnocovat, ale odhaduji, že si trend růstu udrží.

Josef Koukal

Článek

V politice – a nejen v ní – jsou dlouhodobé trendy podstatně důležitější než okamžitý stav. Proto spíše než potvrzení momentální popularity hnutí ANO mě na dubnových výzkumech volebních preferencí zaujala dlouho očekávaná zpráva, že ODS se odrazila ode dna svého historicky nejdrtivějšího propadu.

Řekl bych, že i úvahy momentálně nejsilnějšího hráče Andreje Babiše se ubíraly stejným směrem jako ty mé. To když před několika dny vytyčil pro své hnutí priority v podobě budování regionální struktury, posilování členské základny a vytvoření mládežnické organizace politického dorostu na způsob mladých konzervativců či sociálních demokratů.

Babiš si velice dobře uvědomuje, že nemá-li se jeho hnutí stát jen jednou z komet, které na politickém nebi zazáří a vzápětí pohasnou, musí se stát standardní stranou.

Stejný princip, který má Babišově ANO zajistit dlouhodobou ochranu před úpadkem, uchránil také ODS před zánikem. Zdravě vybudovaná strana vycházející ze členské základny v regionech může sice klesnout na kolena, dokáže se ale také znovu postavit na nohy.

Totéž platilo o lidovcích v posledním mezivolebním období, které je dokonce uvrhlo mezi strany bez zastoupení v Poslanecké sněmovně. I tato tradiční strana přežila své Jiří Čunky a Cyrily Svobody díky pevnému ukotvení v regionech a konzervativnímu programu.

Co nyní dohání Babiš, by mělo intenzivně vrtat v hlavě Miroslavu Kalouskovi. Po čerstvě ohlášeném ústupu z politických pozic předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se znovu vyjevilo, jak labilní pozici tato pyramida, stojící na svém vrcholu, zaujímá.

ODS již TOP 09 v posledním průzkumu přeskočila, a je tak pravděpodobné, že se poněkolikáté zopakuje historie, již jsme sledovali na pravici tuzemské politiky víckrát.

Nejpatrněji na jaře 1998. Po skandálech se stranickým financováním, rozkolu na poděbradském sjezdu z podzimu 1997 a faktickém rozpadu se tehdy ještě Klausova ODS propadla na do té doby nepředstavitelných 11 procent preferencí. Hluboko pod čerstvě vzniknuvší Rumlovu Unii svobody s 18 procenty.

ODS se tehdy stačila oklepat ještě do voleb téhož roku, Unii vyšachovala a se Zemanovou ČSSD vyjednala opoziční smlouvu. To vše díky silným kořenům, které stačila zapustit v regionech.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Pomineme-li zřejmě již zcela odepsaný Úsvit, jsou to právě TOP 09 a ANO, kdo mají před sebou velký kus práce, nechtějí-li se stát příštími adepty na předčasný odchod ze scény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám