Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kuchařčini potomci řídí Rusko

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Hlavním tématem v Rusku je katastroficky padající rubl. Noční intervence ústřední banky, která skokově zvedla sazbu o 6,5 procenta, nezabrala. Nálada mezi lidmi je pod psa. Rozčílení narůstá.

Šéfka ústřední banky Elvíra Nabiullinová se zmohla pouze na ujištění, že rubl bude potřebovat čas, aby se vzpamatoval. Země se prý musí naučit žít v nové zóně.

Srozumitelnější byla vicepremiérka Olga Goloděcová: „Všechny scénáře nám ukazují, že reálné příjmy klesnou.“  List Izvěstija zároveň oznámil, že v novém roce se zvýší ceny všech potravin o 15 procent. S těmito vstupními údaji si může udělat představu o rozpoložení běžných Rusů i člověk, který nemá o tamním dění přehled.

Mnozí obyvatelé RF opakují tvrzení kremelské propagandy, že jde o rejdy zlého Západu. Podle pozorovatelných reakcí ale roste podíl Rusů, kteří za krizi dávají vinu nekompetentnímu vedení. Někdo vládě v čele s Dmitrijem Medvěděvem, menšina samotnému prezidentu Vladimiru Putinovi. Povědomí, že je země rozkradena v zájmu malé hrstky superboháčů, které kryje Kreml, je ale všeobecné.

Když v roce 1917 zveřejnil Vladimir Lenin svůj článek Zdalipak udrží bolševici státní moc?, stálo v něm: „Nejsme utopisté. Víme, že žádný nekvalifikovaný dělník a žádná kuchařka nejsou schopni okamžitě začít řídit stát.“ Žádal však zrušení předsudku, že řídit stát dokážou jen lidé z bohatých rodin. A také žádal, aby se neprodleně začalo se školením i nejchudších pracujících, jak stát řídit.

Bolševici ho zahájili současně s fyzickou likvidací nebo vytlačením do emigrace větší části bývalých kvalifikovaných kádrů. Podařilo se objevit a vyškolit mnohé talenty z řad chudých. Systém byl ale nastaven tak, že každý, kdo vyčníval, se musel buď přizpůsobit, anebo byl postupně, v různých vlnách represí, zlikvidován také.

Jenže obrovská země vždy dokázala zacelit rány. Přicházely nové talenty, aktivní, podnikaví, moderně smýšlející lidé. Katastrofou pro zemi je, že podle údajů Ruského statistického úřadu jsou dnes právě oni hlavními emigranty. V roce 2010 opustilo RF na 34 000, v dalším roce na 37 000 lidí. V roce 2012 emigrovalo na 123 000, v roce 2013 pak více než 186 000 a letos jen po anexi Krymu odjelo z Ruska 203 659 lidí, což jsou údaje několik týdnů staré.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Vypadá to, že moc v Rusku mají plně v rukou potomci těch nekvalifikovaných občanů, kteří se po bolševickém školení naučili především hrabat pod sebe. Putin má pozítří svou pravidelnou obří tiskovku na závěr roku. Jak zareaguje? Jeho děd kuchařem byl a vařil pro Stalina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám