Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Chcu žít Brno, ale nevím, kde přesně žiju - Miroslav Homola

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva kandidáti z vysokých pozic pro letošní komunální volby za Žít Brno, které se pyšnilo sloganem v brněnském dialektu - tedy „chcu žít Brno“ mají problém. Nežijí v okrsku, za který kandidovali. Jeden neví, kde končí ulice, ve které žije, druhý zas neví, že je šest let přihlášen jinde, než kde skutečně žije.

Článek

Odhlédněme od toho, že oba asi celou dobu nechodí k volbám, protože jinak by si museli uvědomit, kde je jejich volební okrsek. V podstatě se jedná jen o takovou malou lapálii, kdy se sice hnutí připraví s velkou pravděpodobností o jedno místo zastupitele, ale na možnosti vytvořit koalici to nic nezmění. Chybička se prostě vloudila a proč se tím dál zabývat. Každý ostatně pochopí, že jen nedávno vzniklé hnutí, mohlo mít problémy postavit tak rozsáhlou kandidátku a sehnat lidi nemuselo být jednoduché.

Problém je ale někde jinde. Každý, kdo kandiduje, musí v rámci své kandidatury podepsat čestné prohlášení, ve kterém na svou čest prohlašuje, že veškeré údaje, které uvádí, jsou pravdivé.

Účel sice světí prostředky, jak říká „klasik“, a tak malá lež nemusí tolik vadit. Přece kolik malých i velkých lží již bylo v rámci politiky vysloveno či napsáno. Jenomže občané vkládali (jako ostatně již několikrát v posledních letech) důvěru tomuto hnutí právě proto, že věřili, že se zbaví politických podtrhů, nepravd a lží, které nemusely být vždy vedeny zlým úmyslem.

Někdy k tomu politiky vedl dokonce bohulibý cíl ve prospěch občana. Alespoň z pohledu toho politika, který lež použil. Ono to většinou vždy nějak prošlo, mávlo se rukou s dovětkem, vždyť je tolik horších věcí, co se kolem nás dějí, tahle lež přece nikomu neublíží.

Jenomže Žít Brno - i když případ jistě nelze zevšeobecňovat na celé hnutí - se právě proti těmto lžím vymezovala a tvrdilo nám, jak nastolí jinou, otevřenou, pravdivou a transparentní politiku. Takovou, jakou bychom si všichni přáli a v jakou věříme, že se jí jednou dočkáme.

Ale ani tento cíl nedává nikomu právo uchýlit se už před počátkem zavádění té transparentní, morální a etické polity ke lži. Není to než malé pochybení, ale kde je rozdíl mezi malou a velkou lží nebo nepravdou?

Miroslav Homola

Je vedoucí brněnské redakce deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám