Hlavní obsah

Nil je o sto kilometrů delší

Právo, pur

Nález "skutečného pramene" Nilu ohlásili po absolvování 6700 kilometrů jeden britský a dva novozélandští výzkumníci. Neil McGrigor a Novozélanďané Cam McLeay a Garth MacIntyre na základě svých zkušeností tvrdí, že Nil je nejméně o 107 km delší, než se dosud soudilo. Pramení až Rwandě.

Článek

"Dějiny byly přepsány," tvrdil Brit Neil McGrigor novinářům, aby vyzdvihl příspěvek expedice do polemiky, jež se o místu pramene Nilu vede už 150 let. "Je to úžasný úspěch... Veškeré plánování a přípravy se vyplatily," řekl o 80denní expedici.

Jak všichni tři prohlásili, jsou první, kdo pronikli od ústí Nilu do moře až k jeho "zdroji" hluboko v rwandském tropickém deštném lese Nyungwe. Obecně se soudí, že pramenem Nilu je Viktoriino jezero na hranicích mezi Ugandou, Keňou a Tanzanií, byť do něj stéká mnoho řek z okolí. .

Expedice podnikla dlouhou cestu ve třech čtyřmetrových člunech od Středozemního moře a projela celkem pět států. Na trase překonala podle svého líčení řadu velkých překážek, jako jsou "mohutné peřeje, útoky krokodýlů a vážné tropické nemoci".

První pokus expedice loni v listopadu ztroskotal, když jeden z jejích účastníků, bývalý britský diplomat Steve Willis, zahynul v severní Ugandě kulkou rebelů. Druhý pokus už vyšel - na konec trasy dorazila výprava v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám