Hlavní obsah

Josefovem hřměla silvestrovská kanonáda

Právo, Vladislav Prouza
Josefov

Dělobuchy a petardy představovaly slabý odvar toho, co se dělo o silvestrovském odpoledni na Ravelinu XIV v josefovské pevnosti u Jaroměře na Náchodsku. Silvestr zde předznamenala kanonáda dělostřeleckých baterií od hmoždířů z 18. století po německý protiletadlový Flak z druhé světové války.

Výstřel houfnice LichtensteinVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Jde o jeden z mála exemplářů v Česku. Tipuji, tak jeden z maximálně tří kusů,“ řekl o Flaku člen skupiny Fallschimjäger Zbyněk Dundáček. „Padákoví myslivci představovali jednu z nejlepších jednotek Luftwaffe,“ doplnil.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Německý Flak

Dělo schopné spolehlivě ničit i opancéřované pozemní cíle daleko přehlušily historické ládovačky z doby kanonýra Jabůrka. Houfnici Lichtenstein z roku 1753 přivezl do Josefova Aleš Prostředník z Dobrušky. Jeho domácí artilérie čítá čtveřici kanónů, nejstarší pochází z období třicetileté války.

„Cena jednoho reprezentuje slušné osobní auto,“ srovnává novodobý kanonýr. Výstřel ze sedmiliberní houfnice s mnohými ze stovek diváků s rukama na uších pořádně zacloumal. Silvestrovské petardy a dělobuchy jim potom připadaly jako praskot větviček při chůzi ztichlým lesem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Houfnice Lichtenstein Aleše Prostředníka z Dobrušky

Bouchly si možná naposled

Řada členů klubů vojenské historie si letos z kanónů možná bouchla naposled. Obavy mezi šiky českých kanonýrů vnesla připravovaná evropská legislativa o zbraních a střelivu. Majitelé historických kanónů by snad měli v blízké budoucnosti vlastnit zbrojní průkaz a děla mít zabezpečené stejně jako moderní zbrojní arsenál. Tedy v místnostech nemajících daleko k trezoru.

„Ládovačky nevadily Hitlerovi ani komunistům, protože věděli, že něco takového je neohrozí a revoluci s nimi neuděláte. Dnes děsí legislativce v Bruselu. Pokud si budete chtít vystřelit, zřejmě nezbude než požádat o jednorázovou střelnici v místě, kde se konala třeba dnešní akce. To si bude moci z finančních důvodů dovolit asi málokdo,“ míní Jaroslav Jindra z Trutnova.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Trutnovský horský kanón

Trutnovští na letos 13. ročník Silvestrovské střelby přivezli tříliberní repliku rakouského horského kanónu model 1863. Kanón sehrál nemalou roli v Prusko-rakouské válce v roce 1866 i bitvě v kopcích u Trutnova. „Přesnou repliku jsme si kompletně dělali sami. Hlaveň odlil zručný slévač a loukotě zhotovil 90letý truhlář v krkonošském Žacléři,“ vzpomíná člen trutnovského klubu Petr Kopecký.

Střelby přerostly v tradici

Silvestrovské střelby v josefovské pevnosti za léta přerostly v tradici. „Scházíme se tady na konci roku pravidelně, abychom uctili památku kolegů, kteří tady už nejsou. Nikoliv proto, že by se jim roztrhla hlaveň kanónu. Takto drastickou historii střelby nemají. Jde o lidi, kteří v polovině sedmdesátých let minulého století začali s opravami pevnosti. Nyní v jejich díle pokračuje už třetí generace,“ vzpomíná Petr Albrecht z pořádající organizace Ochránci památek pevnosti Josefov Ravelin XIV.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Návštěvníci si hromových ran užili dosyta.

Průkopníci v Josefově začali opravou podzemních chodeb a přípravou prohlídkového okruhu. Snaha o rekonstrukci pevnosti a celého pevnostního města z konce 18. století pokračuje dodnes. „Díky akcím jako Silvestrovské střelby a mnoha dalším se daří získávat peníze,“ poznamenal Albrecht.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi oslavili příchod roku 2018 v poklidu

Lidé v České republice přivítali rok 2018 celkem klidně. Oslavy v Praze a na dalších místech země se uskutečnily bez větších problémů. Bouřlivě vítali nový rok...

Výběr článků

Načítám