Hlavní obsah

Orchideje - královny opylovacích triků v botanické zahradě v Troji

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letos mohou návštěvníci na výstavě s podtitulem „královny opylovacích triků“ obdivovat přes tisíc orchidejí. To je dvakrát více rostlin, než kolik jich bylo v minulých letech. Výstavu je možné vidět ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě od 4. do 20. března.

Orchideje v botanické zahradě v pražské TrojiVideo: Novinky

 
Článek

„V tropickém skleníku už na návštěvníky čekají orchideje ze sbírek naší zahrady nebo rostliny, které zapůjčili různí pěstitelé. Výstava je letos opravdu bohatá a aranžmá velmi atraktivní. Kreativní studenti České zahradnické akademie z Mělníku popustili uzdu své fantazii a naaranžovali květiny do běžných předmětů, které by s orchidejemi lidé nespojovali,“ uvedla tisková mluvčí trojské botanické zahrady Lucie Herberová.

Krásné a vynalézavé

Orchideje jsou v dnešní době oblíbenou květinou mnoha domácností. Podle odborníků existuje až 27 000 různých druhů. Málokdo však ví, jakých triků jsou schopné.

„Orchideje si vytvořily pozoruhodné adaptace, jak dosáhnout svého. Rafinovanými triky šálí hmyz, aby došlo k opylování. Některé svým květem připomínají samičky opylovačů a ošálení samci se s nimi chtějí pářit. Při tom dojde k opylení,“ popisuje důmyslnost půvabných rostlin Romana Rybková, kurátorka výstavy.

Součástí výstavy je jako každý rok poradna i prodej orchidejí v pěstebním zázemí pod skleníkem Fata Morgana.

Otevírací doba je prodloužena od 9 do 18 hodin s výjimkou pondělí, kdy je skleník zavřený.

Reklama

Výběr článků

Načítám