Hlavní obsah

Psi mají lidi rádi víc než kočky, ukázal test

Novinky, vps

Nikdy nekončící spor milovníků koček a psů o tom, které ze zvířat je lepší, má teď díky vědě nový náboj. Zjistilo se totiž, že psi mají k lidem mnohem větší pouto než kočky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Test čtyřnohých mazlíčků proběhl v rámci pořadu stanice BBC2 Cats v. Dogs (Kočky vs. psi). Neurobiolog Paul Zak zjišťoval, které zvíře má člověka raději podle toho, jak silně uvolňuje hormon oxytocin, jemuž se někdy říká také „hormon lásky“.

„Je to jedno z chemických vyjádření lásky u savců. Lidé produkují tento hormon, když jim na někom záleží. Když například vidíme svého partnera nebo své dítě, úroveň tohoto hormonu v krevním oběhu se typicky zvýší o 40 až 60 procent,“ uvedl Zak, který působí na kalifornské Claremont Graduate University.

U psů se o uvolňování oxytocinu již vědělo, chybělo však srovnání s kočkami.

„Máme docela dobré důkazy, že psi opravdu milují své páníčky. Několik menších studií ukázalo, že když jsou majitelé v kontaktu se svými psi, tak oba uvolňují oxytocin,“ vysvětlil Zak.

Rozdíl je obrovský

V rámci testu odebral vzorky slin od 10 psů a 10 koček – poprvé tak učinil 10 minut předtím, než si se zvířaty hráli jejich páníčci a podruhé je odebral ihned poté, co skončili. Poté je otestoval na oxytocin.

A výsledky? U psů se hladina hormonu zvýšila v průměru o 57,2 procenta, u koček pak pouze o 12 procent, přičemž půlka koček ho neprodukovala vůbec. Majitelé koček se možná budou čertit, ale čísla mluví jasně. Podle Zaka ale nemusí být tak smutní, protože kočky jednoduše nejsou tak sociální zvířata a navíc jsou velmi teritoriální.

„Byl jsem opravdu překvapený, že psi produkovali tak vysokou hladinu hormonu. Dosažených 57,2 procent je opravdu silná reakce. Ukazuje to, že psům opravdu záleží na jejich páníčcích. Také bylo zajímavé zjistit, že kočky vůbec nějaký oxytocin uvolňují,“ dodal Zak.

„Takže psi vás opravdu mají rádi. Opravdu úžasné na tom ale je, že oxytocin produkují v kontaktu s jiným druhem, ne jejich vlastním,“ doplnil americký vědec.

Reklama

Výběr článků

Načítám