Hlavní obsah

Taxikáři v Sao Paulu už nesmějí ani mluvit o fotbale, hrozí jim pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v Sao Paulu výrazně zpřísnily podmínky, za kterých mohou taxikáři poskytovat své služby. Zakázaly jim například jezdit v šortkách, klít, ale také třeba polemizovat se zákazníky o fotbale. Řidičům nepořádným, neoholeným či se špinavými nehty hrozí podle nového kodexu chování pokuta ve výši zhruba devíti dolarů (225 Kč). Informuje o tom agentura AFP.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyhláška, jejíž text byl zveřejněn už koncem prosince a která vstoupila v platnost počátkem tohoto týdne, taxikářům kupříkladu ukládá nosit košili, tmavé džínsy nebo oblekové kalhoty s páskem. Zapomenout musejí i na sandály, na nohou smějí mít jen uzavřenou obuv. Řidiči luxusních aut mohou služby poskytovat jen ve smokingu nebo alespoň v jiném obleku s kravatou.

K povinnostem taxikářů nyní také patří vyhnout se diskusím se zákazníky o politice, náboženských otázkách, a co je pro běžného Brazilce obzvláště „kruté“, i o fotbale. Z místa od volantu nesmí zaznít žádné klení, jízda taxíkem by podle představ magistrátu měla pasažérům dodat optimismus a radost.

Trestáno bude od nynějška také odmítnutí dát k dispozici přenosnou nabíječku či nechtít přijmout platbu kreditní kartou.

Od března nová mobilní aplikace umožní zákazníkům hodnotit kvalitu poskytovaných služeb. Na základě těchto hodnocení pak bude případným provinilcům hrozit předvolání před disciplinární komisi, ve vážnějších případech i soudní řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám