Hlavní obsah

Highjump: Chladná hlava a skoky, při kterých tuhne krev v žilách

Hřiměždice

Žulový lom v Hřiměždicích na Příbramsku o víkendu ožil adrenalinovou show již šestnáctého ročníku Highjump. Světová špička i letos předvedla skoky do vody, při kterých tuhla krev v žilách. Síly poměřilo padesát borců. Součástí letošního ročníku byl i závod ve Splash divingu nebo třeba exhibice populárního vodního sportu Flyboard.

V Hřiměždicích se představila světová špička ve skocích do vodyVideo: Novinky

 
Článek

Krásné slunečné počasí, tisíce natěšených diváků a teplá voda, kterou si pochvalovali i samotní skokani. Šestnáctý ročník Highjumpu se vydařil snad ke spokojenosti všech, a především českých fanoušků tohoto sportu. Důvod? První místo obsadil Jan Bílý ve skoku z 12 a 16 metrů. Novinkám mimo jiné popsal, jak vypadá jeho trénink.

„Na skákání do vody se nejradši připravuji skákáním do vody,“ řekl s nadsázkou.

„Když se učím nějaký nový skok, tak se to snažím rozdělit na části. Když skáču dvojité salto s půlvrutem, tak se naučím z menší výšky jednoduché salto popředu, třeba ze čtyř metrů, pak z pěti metrů udělám jeden a půl salta popředu, takže dopadám po hlavě. Pak se vrátím na tu čtyřku a udělám salto popředu s půlvrutem. Když tyhle tři části umím dokonale, tak vylezu výš třeba na dvanáct nebo šestnáct metrů a spojím to a skočím to dohromady,“ popsal mistr České republiky.

Hlavně si to nerozmyslet

„Je třeba být hodně zpevněný, být v nějaké kondici, ale zároveň je potřeba si zachovat chladnou hlavu,“ dodal. Klíčové je podle Bílého nerozmyslet si skok v průběhu a dokončit ho tak, jak si naplánuje.

Českým fanouškům udělal letos radost i Jakub Kunášek, který skončil ve stejné kategorii na druhém místě. Za ním pak na třetím místě „doskákal“ Adam Klemm.

Ze zahraničí letos přijeli například Liam Atkins z Austrálie, Ilya Schurov z Ruska, Andy Hulliger ze Švýcarska nebo Alain Kohl z Lucemburska. Ani letos nechyběla hvězda skokanského světa Christian Elvis Guth z Německa se svým jedinečným stylem a provedením placáka. Je také držitelem světového rekordu ve skoku placáků do vody z výšky 43 metrů.

Ve Splash divingu to jako každý rok zářilo originalitou a neskutečnými kostýmy. Snad největší ohlasy získal skokan s placákem v černém oblečení, které nakonec ještě zapálil a uhasil skokem do vody.

Kromě neskutečných a profesionálních skokanů si návštěvníci mohli užít exhibici v novodobém vodním sportu Flyboardingu, díky kterému mohou vodní nadšenci doslova létat nad hladinou až do 12 metrů.

Flyboard funguje na mechanismu cirkulace vody. Na trysky je napojený hadicí vodní skútr, přes který se nasává voda, která projde do trysek a následně zpátky do vody.

Součástí programu byl i bohatý hudební program, vystoupili například Prago Union či Fast Food Orchestra.

Reklama

Výběr článků

Načítám