Hlavní obsah

Letadlo Beta Minor Be-50 ze 30. let poprvé slavnostně vzlétlo

Právo, rap

Nový exponát má mladoboleslavské Letecké muzeum Metoděje Vlacha. V pátek dopoledne byl na zdejším letišti pokřtěn stroj Beta Minor Be-50. Nejedná se o repliku, ale o originál postavený přesně podle dobových dokumentů z 30. let minulého století.

BEZ KOMENTÁŘE: Start letadla Beta Minor Be-50Video: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

U jeho zrodu stál letecký nadšenec, pilot a restaurátor Jan Klaban. Ten zahájil práce na stavbě letounu v dílnách Leteckého muzea Kbely patřícího pod Vojenský historický ústav Praha. Právě jemu dvoumístný letoun patří, ale umístěn bude v expozici mladoboleslavského muzea.

„Letadlo je jedním ze tří unikátů ze 30. let, které tady máme,“ uvedl ředitel muzea Vladimír Handlík.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Mladoboleslavské letecké muzeum má nový exemplář. Je jím letoun Beta Minor Be - 50, který tady v pátek dopoledne poprvé oficiálně vzlétl.

Exemplář navazuje na stroje vyrobené do roku 1939 firmou Beneš - Mráz v Chocni. Před II. světovou válkou bylo postaveno 43 těchto letounů, nynější stroj dostal sériové číslo 44.

Před dvěma lety byla Beta představena jen jako statický exemplář, po zemi se pak letadlo přesunulo do Mladé Boleslavi, kde se dál pracovalo na tom, aby se dostalo do vzduchu. To se letos v květnu podařilo při prvním ověřování během zalétávacího programu.

V pátek bylo letadlo slavnostně pokřtěno a zvedlo se ze země ke svému prvnímu oficiálnímu letu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám