Hlavní obsah

Dýdžej musí na mistrovství světa v hokeji taky hrát fair play

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strávil nejvíc času u ledové plochy, nevynechal jediný zápas v pražské O2 aréně. Nic ho to nestojí, ale také nic nedostává – Dominik Turza alias DJ Roxtar.

Foto: Foto archív Dominik Turza

Dominik Turza má svou stage, odkud baví diváky v O2 aréně každý zápas, pouhé tři metry od ledu.

Článek

Letošní hokejové MS má totiž poprvé živého dýdžeje, který baví fanoušky kromě pouštění písní v mezičasech i speciálními show. Roxtar Deníku Právo prozradil, co se děje v zákulisí (backstage), jací fandové jsou nejlepší a co je nejvíc rozpálí.

Ne nesportovnímu chování

Hned na začátku Turza upozorňuje, že i kdyby chtěl, nesmí ani u českých zápasů pouštět jen české písničky. „Hokejovou federací nám bylo důrazně vysvětleno (druhý dj hraje jen během přerušení hry – pozn. red.), že nesmíme nikomu nadržovat. Takže i když to tak působí a je jasné, že při českých hitech pookřejí naši hráči, musíme hrát fifty fifty. Sice například Finům nemůžu zahrát nic finského, tak aby to halu bavilo, ale musíme prokládat české hity světovými. To by bylo nesportovní chování. Nejvíc fanoušky zvednou AC/DC, Nirvana, Red Hot Chili Peppers. Já jsem si to tradiční české 'Kdo neskáče, není Čech' namixoval do různých světových hitovek. To pak v jeden moment začne skákat 17 tisíc lidí,“ popsal reakce fanoušků dvaatřicetiletý dýdžej z Prahy.

Největší rámus dělají Švédové

Od začátku května je Dominik Turza den co den tři metry od ledu a baví tisíce fanoušků. A už přesně ví, co od kterých může čekat.

„Nejvíc ovínění chodili Lotyšové a byli asi nejdivočejší. Jeden dokonce po rozhodčím hodil botu. Ten ji pak zvedl a odvezl na druhý konec haly a Lotyš už botu neviděl,“ řekl Turza.

„Rakušáci zase hodně zpívali. Ale opravdu dobře, měli to skvěle secvičené a zorganizované. Hodně sebevědomí a suverénní jsou fanoušci Švédska. Dělají bordel opravdu jako Vikingové. Asi nejslušnější fanoušci jsou Němci, navíc fandí řekněme tak pěkně konzistentně. Ne jako Češi,“ míní Turza.

A naráží na snad jedinou bolístku, které jsou si fandové českých hokejistů vědomi: „Ostatní fanoušci fandí pořád stejně. Ať se hraje jakkoli, podporují svůj tým. Ale když prohrávají naši hokejisti, hala tak zvláštně ztichne. Je prostě cítit pokles. Zvláště proti tomu, jak úchvatní čeští fanoušci jsou, když vedeme. To mě trochu mrzí.“

Opravdové peklo v hale nastane pokaždé, když se objeví Jaromír Jágr. „Já sám jsem nikdy nebyl moc hokejový fanoušek, ale samozřejmě Jardu jsem znal. Dostal jsem ovšem totální šok, když jsem viděl, co dělá s lidmi v hale. Jágr se objeví nahoře na kostce v záběru a v tu chvíli nastane peklo, všichni vyletí, začnou skandovat, minimálně desetkrát, jeho jméno. To v objemu tisíce lidí má ohromnou sílu. Tady má pak člověk pocit, že je to opravdu bůh,“ uznává ohromeně dj.

To nejzajímavější místo však podle umělce není ani na ledě, ale ani v hledišti. Je to backstage, zázemí, kde mají hokejové hvězdy šatny. Volný čas tráví po chodbách a přátelsky se s každým poplácávají a dávají do řeči.

„Je tam sice přísná ochranka, ale jinak strašně uvolněné prostředí, proti ledové ploše. Tuhle jsem si skvěle pokecal s jedním klukem, jak nejsem moc hokejový fanda, tak jsem nevěděl, kdo to byl. Až hostesky mi pak říkaly, že to byl Sidney Crosby, jeden z nejlepších hokejistů světa. Nebo jsem tam viděl celý kanadský tým, jak se strašně směje, protože si v chodbě před zápasem kopali s míčem a rozkopli hydrant,“ prozradil dění v zákulisí před zápasem Turza.

Co se však podle dj nejvíce letos na mistrovství, kterému by jen těžko někdo něco mohl vyčítat, povedlo, jsou maskoti.

Bob a Bobek jsou na roztrhání

„Dělají už od začátku neuvěřitelnou show. Jsou z nich nadšení fanoušci ze všech zemí. Dokonce se poslední zápasy zdá, že jsou lidé úplně posedlí tím, aby si s nimi udělali selfie. Králíci, ve kterých jsou skvělí kanadští animátoři, už dostali svou ochranku a ta jim musí klestit cestu, aby se dostali i na jiné ochozy k dalším fanouškům,“ popsal úspěch maskotů na mistrovství Dominik Turza.

Reklama

Výběr článků

Načítám