Hlavní obsah

Muži vedou ve štafetě idiotismu, tvrdí analýza stupidních úmrtí

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdíly v ochotě mužů a žen podstupovat riziko jsou dobře známy. Málo známé však je, jak se obě pohlaví liší v přijímání rizik naprosto idiotských. Na tuto otázku se podle listu The Guardian zaměřili vědci analyzující údaje o udělování Darwinových cen za dvacet let.

Foto: Profimedia.cz

Tabulkám stupidních smrtí vévodí mužské pokolení. Ilustrační foto

Článek

Cena s nádechem černého humoru se každý rok uděluje těm, kdo „přispěli ke zlepšení lidského genomu tím, že sami sebe odstranili obzvláště stupidním způsobem“.

K laureátům patřil mj. chlapík, který se chtěl zadarmo svézt domů, a tak se usadil v nákupním vozíku připojeném na vlak, nebo irácký terorista, který bezmyšlenkovitě otevřel vlastní dopisní bombu poté, co mu ji pošta vrátila, protože na ni nenalepil známky v požadované hodnotě.

Závěry úsměvné studie, kterou zveřejnil seriózní British Medical Journal v „odlehčeném“ vánočním čísle, jsou ovšem zdrcující: po vyloučení 14 případů praštěných úmrtí, na nichž se podíleli muži i ženy, zůstalo 318 laureátů Darwinovy ceny, kteří ochotu riskovat zaplatili životem. Podíl mužů mezi nimi činil 88,7 procenta, a byl tedy osmkrát vyšší než podíl žen.

Podle autorů je to důkaz pro jejich teorii mužské idiocie (MIT), podle níž „jsou muži idioti, a idioti prostě dělají stupidní věci“. Zjištěný rozdíl je prý tak velký, že ho nelze objasnit ani faktem, že muži nasávají víc než ženy – jediným vysvětlením prý zůstává MIT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám