Hlavní obsah

Skryté kamery odhalily tajný život zvěře v divočině

Novinky, zkr
Peru

Desítky skrytých kamer byly nainstalovány v peruánském Národním parku Manu, aby během suché sezóny monitorovaly život volně žijících živočichů i rostlin. Místo je přitom nejvíce biologicky rozmanitou oblastí na zemi, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skryté kamery monitorovaly život zvěře po celý denVideo: Reuters

 
Článek

Park se rozkládá na ploše 1,8 miliónů hektarů a je domovem pro zhruba tisíc druhů ptáků a 200 druhů savců, žije v něm ale i 300 druhů plazů a obojživelníků. Zároveň tam lze najít stovky brouků, z nichž někteří nebyli dosud ani pojmenováni. V rezervaci také roste na 20 tisíc druhů rostlin.

„Do dvou částí parku bylo umístěno 60 kamer, v oblasti zvané biologická stanice Cocha Cashu a v místě Paquitza, kde byly vystaveny tomu, co se děje v těchto odlišných částech lesa,“ popsala projekt bioložka a bývalá ředitelka rezervace Ada Castillová s tím, že přístroje snímaly živočichy po celý den.

Na záběrech je vidět například samice mravenečníka se svými mláďaty nebo ohrožená puma. Mnoho ze zachycených zvířat mohou lidé v parku vidět na vlastní oči jen velmi ojediněle.

Začátkem letošního roku překonal park Manu světový rekord v biodiverzitě a oficiálně tak sesadil z prvního místa největší ekvádorský Národní park Yasuni.

Drbací sešlost medvědů

Natáčení zvěře skrytými kamerami patří v rezervacích a parcích k běžným praktikám, jak zmapovat život zvěře. Někdy se však povede zachytit vtipné situace, jako například na videozáznamech z loňského léta z Alberta Parks v Kanadě.

BEZ KOMENTÁŘE: Tajná škrábací party medvědů v leseVideo: Alberta Parks

Kamery tam totiž odhalily, co dělají medvědi, když se nikdo nedívá - hromadně se drbou o stromy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám