Hlavní obsah

Pandí psi jsou novou posedlostí Číny

Čínská rozrůstající se střední třída má nové šílenství: všichni touží mít chundelaté, černobílé psy, kteří vypadají jako panda. Tento trend je dalším důkazem měnící se čínské společnosti. Jak řekl jeden z majitelů obchodu s domácími mazlíčky britskému listu Daily Mail: „Ještě před deseti lety bychom je snědli.“

BEZ KOMENTÁŘE: Čína propadla posedlosti po pandích psech

 
Článek

Místo toho ale v zemi propukla mohutná poptávka po psících, kteří jsou díky speciální úpravě podobní vzácným a kultovním čínským pandám. Ve městě Čcheng-tu v provincii S'-čchuan na jihozápadě země majitel obchodu se zvířaty Sin Čchen není schopen uspokojit poptávku všech lidí, kteří chtějí roztomilé psíky jako domácí mazlíčky.

„Před deseti lety by přirozený instinkt Číňanovi velel psa sníst,“ řekl. „Teď jsme víc jako lidé na Západě a chceme psa jako společníka. Roztomilá plemena, jako francouzští buldočci a labradoři, byli dlouho favority, ale teď je to pandí pes.“

Pandí pes ovšem není samostatné plemeno. Ve skutečnosti je to čau-čau, který projde celou řadou kosmetických vylomenin, aby se podobal pandě, dodal list Daily Mail.

A Sin Čchen tvrdí: „Já jsem tuhle techniku zdokonalil, a teď se šíří po celé zemi. S trochou pečlivé úpravy a barvení je snadné změnit čau-čau na pandího psa během asi dvou hodin. Vzhled mu vydrží zhruba šest týdnů, pak ho majitel musí znovu přivést. Nepoužíváme žádné chemikálie a vůči psům to není kruté,“ tvrdí „výrobce“ pandích psů.

„Cena takového mazlíčka ovšem podstatně stoupá, protože je do ní zahrnutá pravidelná úprava. Lidem ale nevadí zaplatit něco navíc, pokud mají psa, za kterým se na ulici všichni otočí,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám