Hlavní obsah

Člověk se vyvinul křížením šimpanzů s prasaty, tvrdí genetik

Novinky, jky

Nad tezí, že člověk je jakýsi hybridní druh, který vznikl spojením samce prasete a samice šimpanze, by se člověk leda tak pousmál. To by ji ovšem nesměl vyřknout respektovaný americký genetik a odborník na hybridizaci zvířat Eugene McCarthy z univerzity v americké Georgii. Ten upozornil, že lidé mají mnoho společných rysů se šimpanzi, ale také velké množství odlišností od všech ostatních primátů.

Foto: Profimedia.cz

Lidská genetika může ukrývat ještě mnoho záhad...

Článek

McCarthy ve své práci tvrdí, že velké množství odlišností člověka od ostatních primátů je výsledkem hybridního původu v nějakém bodu lidského vývojového stupně. A co víc, tvrdí, že existuje pouze jedno zvíře, které má všechny znaky, které odlišují lidi od jejich příbuzných mezi primáty. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

„Co je tedy tím zvířetem, které disponuje všemi odlišnými rysy, které má i člověk? Odpověď je Sus scrofa - obyčejné prase,” uvedl McCarthy, který svou teorii důkladně rozvinul ve svém článku na stránkách macroevolution.net, které spravuje. Uznává, že jde zatím pouze o hypotézu, avšak poskytuje podle svých slov pádné důkazy, které mají jeho teorii podporovat.

Podobná kůže prasat a lidí

Vědci se v současné době domnívají, že jsou šimpanzi nejbližšími žijícími příbuznými lidí. Jak ale McCarthy zdůrazňuje, navzdory velkým genetickým podobnostem existuje mezi oběma druhy obrovské množství odlišných anatomických charakteristik. Jde mimo jiné o kůži bez srsti, tenkou vrstvu podkožního tuku, světle zabarvené oči či odstávající nos.

Existuje však mnoho dalších, méně zřejmých, ale poměrně důležitých podobností mezi lidmi a prasaty co do struktury kůže a orgánů. Právě pro to mohou být kožní tkáně a srdeční chlopně využívány v medicíně kvůli jejich podobnosti a kompatibilitě s lidským tělem.

Kritika: Je to hypotéza o praseti souložícím s opicí

McCarthy poukázal také na to, že domněnka, že všichni hybridní živočichové jsou sterilní, je mylná. Často se totiž mnohou rozmnožovat se živočichy, ze kterých původně pochází. Po několika generacích by pak mohli být schopni rozmnožovat se mezi sebou, tvrdí genetik.

Není zrovna překvapivé, že se McCarthyho hypotéza setkala se silnou kritikou ze strany tradičních evolučních biologů i zastánců kreacionismu. Jedna z významných kritik, která označuje jeho teorii za „hypotézu o praseti souložícím s opicí”, zmiňuje, že existuje jen velmi malá pravděpodobnost, že by se mohla prasata a šimpanzi křížit mezi sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám