Hlavní obsah

Prodávali kopie obrazů slavného umělce, lidé je i tak do hodiny vykoupili

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Když dal světoznámý pouliční umělec Banksy 13. října v New Yorku anonymně do prodeje na stánku svá cenná díla, za celý den si je koupili pouze čtyři lidé. Jeho počin vyvolal velký mediální ohlas a toho se rozhodli využít tři američtí umělci. Na stejném místě prodávali identické obrazy, a ačkoli každého jasně upozornili, že se jedná o napodobeniny, do hodiny měli vyprodáno.

BEZ KOMENTÁŘE: Prodávali kopie obrazů slavného umělce, do hodiny měli vyprodáno

 
Článek

Brit Banksy aktuálně pobývá v New Yorku a každý den vytvoří jedno dílo. Patří mezi ně i stánek, na nějž umístil svá díla v odhadované hodnotě desítek tisíc dolarů. Nabízena byla za 60 dolarů (1 120 Kč), ale i tak moc zájemců nepřilákala. [celá zpráva]

Američané Lance Pilgrim, George Gross a Dave Cicirelli se rozhodli využít mediálního ohlasu, který Banksyho vtípek vyvolal, a originálně vyjádřit svůj názor na hodnotu umění a propagaci umělců.

Na stejné místo, kde se nacházel původní stánek, umístili svůj vlastní. Nabízeli stejné obrazy se stejnou cenou 60 dolarů, jen je doplnili cedulí s informací, že se jedná o napodobeniny. Jak sami uvedli, jejich akce se lišila jen ve dvou věcech – změnilo se povědomí veřejnosti a jejich díla byla naprosto bezcenná.

Chtiví lidé v domnění, že se možná jedná o další Banksyho chyták, nakupovali jako diví. A to i přesto, že prodavač, jímž byl Pilgrimův otec, nakupujícím zdůrazňoval, že se jedná o napodobeniny. Ke každému dílu navíc přikládal notářsky ověřený „certifikát nepravosti“.

Vyprodáno bylo do hodiny, někdo si dokonce koupil i cedulku s cenou…

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám