Hlavní obsah

Smutnou hvězdou startu rakety NASA se stala letící žába

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Start rakety Minotaur V z amerického kosmického střediska Wallops ve Virginii se minulou sobotu vydařil a vše proběhlo hladce. Dál by se proto vysláním rakety do kosmu asi nikdo nezabýval, pokud by nebyla na fotografii ze startu spatřena žába, kterou proud vzduchu při zážehu katapultoval do vzduchu. Nešťastný obojživelník tak z běžné fotografie udělal senzaci.

Foto: Reuters

Žába (v levém horním rohu) při startu

Článek

Na fotografii, kterou pořídil jeden z fotoaparátů Amerického úřadu pro letectví a vesmír (NASA), upozornil ve středu server Universe Today. Snímek okamžitě začal obíhat sociální sítě a stal se nesmírně populárním.

Zároveň se objevily spekulace, zda se nejedná o podvrh. NASA je ale rychle vyvrátila a potvrdila autenticitu fotografie.

Foto: Reuters

„Náš fotografický tým potvrzuje, že žába je skutečná. Na jednom snímku ji zachytil jeden z našich vzdálených fotoaparátů, kterými fotíme start,“ uvedl úřad na své internetové stránce.

„Stav žáby nám není znám,“ dodala NASA ve zprávě. Bohužel se dá předpokládat, že žába nejspíše nedopadla dobře. Jak se ale vůbec k rampě s raketou dostala?

Odpověď je jednoduchá. Poblíž rampy je umělá nádrž s vodou určenou pro hasicí systém, který se aktivuje při startu a chrání plošinu před poškozením a také zmírňuje hluk, vysvětlil server Universe Today. Obojživelník si tak chtěl najít místo k zchlazení, k jeho smůle se mu ale stalo osudným.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Minotaur VVideo: Reuters

Raketa Minoutar V odstartovala minulou sobotu v čase 05:27 SELČ. Nesla lunární sondu LADEE, která bude zkoumat měsíční prach a také velmi tenkou atmosféru jediné přirozené družice Země. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám