Hlavní obsah

Rodina našla ve vraku lodi poklad za milióny

Novinky, vps

Americká rodina Schmittových z Floridy se věnuje hledání pokladů už mnoho let. O víkendu si připsala na své konto dosud největší zářez, když dospělý syn Eric našel v Atlantském oceánu zlaté mince a řetízky v hodnotě 300 tisíc dolarů (téměř šest miliónů korun), napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodina z Floridy našla ve vraku lodi pokladVideo: Reuters

 
Článek

K nálezu došlo podle serveru Orlando Sentinel asi 150 metrů od pobřeží u města Fort Pierce. Zlato pochází z vraků konvoje 11 lodí, které ztroskotaly v roce 1715 kvůli hurikánu při cestě z Havany do Španělska.

Podle lodních deníků vezly cennosti v hodnotě 400 miliónů dolarů. Podnikatel Brent Brisben, jehož společnost vlastní práva na nakládání s vraky a umožňuje hledačům za podíl na nálezu lodě prohledávat, tvrdí, že z vody už byly vytaženy věci za 175 miliónů dolarů.

Syn byl úspěšný už dříve

Schmittovi společně s mnoha ostatními vraky prohledávali, ale výrazněji uspěli až o posledním víkendu, kdy nejstarší syn Eric narazil na zlato za statisíce dolarů. Z rodiny je suverénně nejúspěšnější, už v roce 2002 totiž našel stříbrnou mísu za 25 tisíc dolarů (podle aktuálního kurzu půl miliónu korun).

„Celé dno bylo pokryté zlatem. Osm zlatých řetízků a všechny ty mince tam ležely. Byla to ta nejúžasnější věc, jakou jsem v životě viděl,“ popsal nález 65letý otec Rick Schmitt.

Nalezený poklad si teď vezme do správy floridský okresní soud. Stát Florida si může podle zákona nárokovat pro účely vystavení v muzeu až 20 procent z nálezu. Zbytek si mezi sebe rozdělí Schmittovi a společnost Brenta Brisbena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám