Hlavní obsah

Mohl prodat svou SPZ za 180 miliónů korun. Odmítl

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Ve Velké Británii už dlouho funguje systém, který majitelům vozidel umožňuje zaplatit si místo běžné SPZ speciální registrační značku podle jejich přání. Značku pak mohou dál prodávat, na trhu se tak pohybuje mnoho cenných kousků. Nejdražší je značka s označením „F 1“, kterou její současný majitel pořídil v roce 2008 za 440 tisíc liber. Teď mu bylo nabídnuto závratných šest miliónů (asi 180 miliónů korun). Kupující ale neuspěl.

Foto: Profimedia.cz

Afzal Kahn se značkou na svém voze Mercedes SLR McLaren

Článek

Majitel značky, kterým je podnikatel Afzal Kahn, se ve sbírání exkluzivních značek přímo vyžívá. Britský list Daily Mail uvádí, že má pravděpodobně největší takovou sbírku v celé Velké Británii. Vlastní například i značku „NO1“.

Registrační značka „F 1“ byla vydána už před 109 lety. Kahn ji před pěti lety koupil za 440 tisíc liber (asi 13 miliónů korun) od správy hrabství Essex, která použila utržené peníze na charitu věnující se vzdělávání mladých řidičů.

Bohatý sběratel značku umístil nejprve na svůj Mercedes McLaren SLR a aktuálně ji má na Bugatti Veyron. Je to trochu rozdíl oproti Volvu S80, na kterém se značka nacházela před koupí.

Je to hobby i investice

Sbírání SPZ není pro Kahna jen koníčkem, ale především investicí. Věří totiž, že se mu vložené peníze zhodnotí. A jeho slova se potvrzují. Přes mluvčího své společnosti Kahn Design totiž vzkázal, že za prestižní značku mu jeden zájemce nabídl jen těžko uvěřitelných šest miliónů liber (180 miliónů korun).

Nabídka ale byla smetena ze stolu, její současný majitel se jí nechce vzdát. Prodejem by se připravil o vlastní rekord, koupě SPZ z roku 2008 je totiž stále nejdražším obchodem tohoto typu ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Aktuálně je značka na luxusním Bugatti Veyron

„Pan Kahn nemá zájem značku prodávat, je jeho nejoblíbenější. Hodnota cenných značek na rozdíl od nemovitostí nebo jiných investic nekolísá, ale jen roste. Nemělo by tak být pro lidi překvapením, že registrační značka může mít hodnotu několika miliónů,“ řekl Kahnův mluvčí.

A milióny se za „espézetky“ opravdu platí. V roce 2008 se ve Spojených arabských emirátech prodala značka „1“ za 7,1 miliónu liber (213 miliónů korun). Ve světle tohoto prodeje působí poněkud skromně nákup Romana Abramoviče, který si pořídil registrační značku „VIP 1“ za „pouhých“ 285 tisíc liber (8,5 miliónu korun).

Značky dle přání motoristů budou od roku 2015 vydávat i úřady v České republice. Jedna tabulka bude stát 5000 korun, tudíž dvě značky na auto vyjdou jeho vlastníka na 10 000 korun. Podle návrhu ministerstva dopravy by taková značka měla být přenosná i na jiné vozidlo jejího vlastníka. [celá zpráva]

Anketa

Koupili byste si registrační značku na přání?
Ano
22,5 %
Ne
77,5 %
Celkem hlasovalo 34233 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám