Hlavní obsah

Opil bulteriéra, ten pak napadl dítě

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colne

Desetiletého Josepha Pickeringa napadl za teplého červencového dne bulteriér a způsobil mu tržná zranění v obličeji, která museli lékaři zašívat. Matka chlapce okamžitě žádala utracení útočícího zvířete. Později se však ukázalo, že hlavní vina stála na strýci majitele psa, který žízeň stafordšírského bulteriéra hasil plechovkou piva. Pes utracen nebude.

Foto: Profimedia.cz

Pes napadl malé dítě v opilosti. Postavili se za něj všichni odborníci, utracen nebude. Ilustrační foto

Článek

Britský soud konečně vydal rozsudek, který ukončuje rozepře mezi sousedy v Colne v hrabství Lancashire. Desetiletého chlapce tam napadl sousedův stafordšírský bulteriér. Chlapec od té doby trpí nočními můrami, extrémním strachem ze psů a odmítá spát v pokoji sám. Soud však nyní rozhodl, že primární chyba není na zvířeti a ani na jeho páníčkovi. K útoku totiž došlo na jejich pozemku, který pes hlídal, a navíc byl pod vlivem alkoholu, který mu podala třetí osoba.

"Nemohu ze své pozice doporučit utracení strýce vlastníka psa, který psa opil. Silně se však v tomto případě zastávám psa," uvedl expert na chování zvířat, který byl požádán v rámci soudního řízení o názor.

Matka chlapce chce zvíře utratit

Třiačtyřicetiletá matka malého chlapce Carolann Dicksonová je však jiného názoru: "Myslím si, že je nechutné, že po tom všem, čím jsme si museli projít, nebude ten pes utracen. Vzhledem k tomu, jaké poškození v obličeji mému synovi nadělal, ho měli dát uspat. S tou jizvou bude muset žít Joseph už navěky. Má noční můry a do svého pokoje odmítá chodit sám. Musí tak spát s námi a navíc ještě za zapnutého světla."

Stafordšírského teriéra Diesela vlastní 24letý James Holmes. Jeho strýc Paul Asworth vzal psa slunného červencového dne psa na procházku, během které Diesela napadl a kousl jiný pes. Paul se s ním vrátil domů a povšiml se, že je Diesel žíznivý. Vzhledem k tomu, že měl po ruce pouze plechovku piva Stella Artois, začal lít psovi do tlamy její obsah. A ten nadšeně hltal. Podle rozhodnutí soudu však tato skutečnost měla nejspíše přímý vliv na to, že posléze zaútočil na malé dítě.

Chlapec dával ruce, kam neměl

"Joseph se nahnul přes bránu k domu, který obývá i Diesel, a položil obě ruce na psa. Pak jsem jen slyšela cvaknutí a viděla jsem, jak Joseph krvácí," uvedla přítelkyně Paula Aswortha, která se ve chvíli útoku opalovala na zahradě.

"Nevím, zda Joseph sáhl Dieselovi do obličeje či ne, to vlastně neví vůbec nikdo. Diesel s malými dětmi vyrostl a to, co se stalo, je zcela mimo jeho povahu. Jediným vysvětlením, které mě napadá, že se ho Joseph dotkl na místě, kde byl chvíli předtím pokousaný, lekl se a ovlivněn chmelovým mokem za slunného dne zaútočil," sdělila přítelkyně.

Stíhán není nikdo, pes dostal druhou šanci

Soud rozhodl, že nedošlo k trestnému činu a Ashwortha ani Holmese nestíhá. Pes totiž zaútočil na soukromém pozemku majitele. Nicméně pokud se pes ukáže jako neovladatelný, tak může být rozhodnutím soudu i tak rozhodnuto o jeho utracení. Odborníci se však shodli, že by měl být Diesel ušetřen uspání.

"Soucítíme s chlapcem a jeho rodinou a víme, že se to všech zúčastněných velmi dotklo, ale z vyjádření specialisty je jasné, jaká jsou jeho doporučení. Pokud by se to však stalo znovu a Diesel někoho pokousal, další šanci už nedostane," konstatovala zaměstnankyně magistrátu v Burnley Barbara Harveyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám