Hlavní obsah

Jedenáctiletá Angličanka má vyšší IQ než Albert Einstein

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Claverley

Angličanka Victoria Cowieová se na první pohled neliší od jakékoli jiné jedenáctileté dívky, ale co se inteligence týče, převyšuje naprostou většinu populace. Její inteligenční kvocient dosahuje hodnoty 162, což je ještě více, než míval Albert Einstein či než mají dnes například vědec Stephen Hawking či softwarový magnát Bill Gates. Ačkoli byla na základě testů přijata do Mensy a ve škole vyniká, mezi vrstevníky prý tolik nezapadá.

Foto: Profimedia.cz

Angličanka Victoria Cowieová se může pyšnit IQ 162, tedy vyšším, než míval Albert Einstein.

Článek

Dívce z menší obce Claverley na západě Anglie již nabídly studijní stipendia čtyři prestižní soukromé britské školy. Sama Victoria byla z výsledků svých inteligenčních testů překvapená a uvedla: „Je to trochu skličující být porovnávaná s velkými mozky historie i současnosti, ale je to dobrý pocit, že jsem vnímaná jako chytrá. Ráda skládám puzzle, plavu, hraju na hudební nástroje a věnuji se různým činnostem. Myslím, že až budu starší, půjdu studovat vědy, zejména pak biologii.“

Victoria byla po výsledcích IQ testů zařazena do společnosti těch nejinteligentnějších osob planety sdružujících se v organizaci Mensa. Mezi tuto elitu je možné se dostat za předpokladu, že máte IQ vyšší než 148, přičemž průměr je na hranici 100.

Foto: Profimedia.cz

Certifikát k členství Victorie Cowieové v organizaci nejinteligentnější populace Mensa.

Ze známých osobností se vysokým IQ mohou pyšnit například manželé Bill Clinton (135) a Hillary Clintonová (140), dále herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger (135) či zpěvačka Madonna (140). Inteligenčního kvocientu 160 pak dosahuje například vědec Stephen Hawking, spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates či režisér Quentin Tarantino, stejně jako dříve Albert Einstein, informoval britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Victoria napodobuje výraz Einsteina na jedné z jeho nejslavnějších fotografií.

Jedenáctiletá Angličanka se věnuje mnoha koníčkům, baví ji veškeré vědy a pokusy, zároveň má ráda herectví, tanec a hru na klavír, violoncello či saxofon, ale biologie u ní jednoznačně vede. „Nejraději mám biologii, až budu starší, chci být veterinářkou, protože mám ráda zvířata a nevadí mi krev a podobné věci,“ má jasno Victoria.

„Když byla v mateřské školce, četla stejně dobře jako děti jednou tak staré, ve škole pak vyhrávala ceny za vědu. Vždycky jsme věděli, že je chytrá, učitelé ji pokaždé chválili, ale nikdy jsme si nemysleli, že by se dostala do Mensy,“ uvedla matka Alison.

Foto: Profimedia.cz

Kromě studia a četby se dívka ráda věnuje hraní na hudební nástroje, skládá puzzle či dělá vědecké pokusy.

Její rodiče ani netuší, odkud se v dceři tak vysoká inteligence bere. „Myslíme si, že se tak prostě narodila. Přestože moje žena i já jsme poměrně chytří, ani jeden z nás není v Mense, takže jsme byli dost překvapení, když jsme viděli ty výsledky testů. Zároveň jsme však byli neskutečně hrdí,“ dodal Victoriin otec David.

Reklama

Výběr článků

Načítám