Hlavní obsah

Turisté putují v Izraeli k hrobu Harryho Pottera

– Ramla (Izrael)

Harry Potter je mrtvý. Leč ne ten, který vystudoval čarodějnou školu v Bradavicích. Tenhle Harry Potter není jen virtuální postavou z pera britské spisovatelky J.K. Rowlingové. Býval britským vojákem a byl zabit v roce 1939. Jeho shoda jména s obrýleným čarodějem mu zajistila zájem turistů, kteří k jeho hrobu putují do izraelského města Ramla, napsala agentura AP.

Článek

Ramla si nevede statistiku, kolik turistů už navštívilo hrob na místním britském vojenském hřbitově. Podle turistických průvodců i městských činitelů se ale rozhodně stal jednou z atrakcí tohoto města ležícího asi 18 kilometrů východně od Tel Avivu, kam turisté putují převážně za archeologickými památkami.

"S Harrym Potterem známým z knih tu žádná spojitost není, ale to jméno táhne," řekl průvodce Ron Peled, který už k hrobu vojáka Pottera zavedl desítky turistických skupin.

Vojín Harry Potter se narodil v blízkosti anglického Birminghamu a do britské armády vstoupil v roce 1938. Podle webových stránek jeho regimentu dorazil do tehdy britské Palestiny koncem téhož roku a v roce 1939 byl zabit při střetu s ozbrojenou skupinou. Bylo mu 19 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám