Hlavní obsah

V Chaplinově filmu z roku 1928 prošla žena s domnělým mobilním telefonem

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Internet je plný článků poukazujících na chyby a nesrovnalosti v nejrůznějších filmech. Blogger Roger Ebert nyní upozornil na velmi podivný záběr v Chaplinově snímku z roku 1928 The Circus. V jednom záběru totiž projde před kamerou žena, která drží v ruce neznámý bezdrátový předmět, do kterého mluví.

Článek

Jak si vysvětlit záběr, který se objevuje v historickém černobílém snímku? Tím se zabývá mnoho filmových specialistů, ale nikdo zatím nepřišel s ničím, co by jasně záběr vysvětlilo. Žena, která drží v ruce černý předmět stejně, jako lidé dnes drží mobilní telefon, je tak stále hádankou.

Do předmětu navíc žena mluví, a to nemá nikoho jiného okolo sebe, ke komu by mohla hovořit. Tím je znehodnocená i teorie, že měla žena naslouchadlo. Za prvé není jasné, proč by do něj mluvila, a za druhé by ho pravděpodobně nedržela u ucha stejně jako mobilní telefon.

Samozřejmě mnoho lidí začalo okamžitě spekulovat o cestování v čase. Tuto sci-fi teorii ovšem již mnoho lidí vyvrátilo velmi přirozenou úvahou: "Tehdy nebyly nejen mobilní telefony, ale ani věže, ze kterých by byl signál vysílán. S mobilem by se tedy nikam nedovolala," zní v internetových diskuzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám