Hlavní obsah

Tlačítka u výtahů jsou čtyřicetkrát špinavější než prkénka na veřejném WC

– Phoenix
Novinky, Dagmar Plecháčová

Umývání rukou po přivolání výtahu je minimálně stejně tak důležité jako po použití toalety. Vědci totiž zjistili, že na typickém výtahovém tlačítku je téměř čtyřicetkrát více choroboplodných zárodků než na prkénku veřejných záchodů.

Foto: Profimedia.cz

Po stisknutí tlačítka výtahu je vhodné umýt si ruce.

Článek

Studie byla prováděna v hotelích, restauracích, bankách, kancelářích a na letištích. Na jediném čtverečním centimetru tlačítka výtahu se našlo v průměru 313 nejrůznějších skupin bakterií, zatímco na toaletním prkénku to bylo pouze osm. Bakterie E.coli (Escherichia coli) nalezená na tlačítkách způsobuje zažívací obtíže.

„V budově s vysokou koncentrací různých osob se tlačítek výtahu dotýkají desítky lidí, kteří tak každou hodinu přijdou do styku s mnoha druhy bakterií. I když jsou tato místa pravidelně čištěna, potenciál pro množení bakterií je vysoký,“ uvedl Nicholas Moon, který provedl výzkum na univerzitě v Arizoně.

Předchozí studie již prokázaly, že na počítačové klávesnici je 4krát více bakterií a na typickém psacím stole dokonce 400krát více bakterií, než na záchodovém prkénku, uvedl britský Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám