Hlavní obsah

Dívka omylem pozvala na oslavu svých 15. narozenin 21 000 lidí

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harpenden

Patnácté narozeniny jsou pro dítě velkou události, kterou chce často oslavit s co nejvíce kamarády. Rebecca Javeleauová z britského hrabství Hertfordshire se doma dohodla, že bude mít na svých patnáctinách celkem 15 hostů. Událost chtěla kamarádům ohlásit na Facebooku, ale omylem akci označila jako veřejnou a během několika hodin se jí závazně přihlásilo celkem 21 000 lidí. Informoval o tom pondělní Daily Telegraph.

Foto: mif, Novinky

I drobná chybka se na Facebooku nemusí vyplatit. Ilustrační foto

Článek

Dívka se po zjištění své "chybičky" svěřila matce, která se okamžitě snažila akci zrušit. Na hlavní stránku události napsala, že se celá oslava ruší. To však vyvolalo vlnu nevole a urážek ze strany lidí, kteří se přihlásili. Mezi nimi byly i falešné účty celebrit. Přihlásili se tak mimo jiné fyzik Stephen Hawking či popový zpěvák Justin Bieber.

Po smazání události začaly obratem vznikat události nové, na kterých už se dívka ani její matka nepodílely. Objevily se tak skupiny, které zvaly na rozjezdovou party, after-party, uklízecí party a následně i kocovinovou party. V ten moment se matka vyděsila a požádala o pomoc policii, která bude skutečně 7. října u domu mladé dívky hlídkovat. Dívka totiž u pozvánky neopomněla zveřejnit svou přesnou adresu i telefonní číslo.

Policisté budou před domem hlídkovat

"Chtěl bych upozornit všechny, kteří plánují 7. října slavit narozeniny jedné dívky v Harpendenu, aby své plány změnili. Budeme mít v oblasti hlídku, která se bude starat o to, aby se u domu dívky neobjevovali lidé, kteří tam nemají co dělat," uvedl vedoucí policistů z hrabství Hertfordshire Lewis Ducket.

"Party jsem zrušila. Po téhle události bude ráda, pokud ode mě vůbec dostane přáníčko. Musela si teď změnit i SIM kartu, protože jí volalo obrovské množství neznámých lidí. Zabavila jsem jí navíc dočasně počítač, aby se něco takového v nejbližší době neopakovalo," dodala rozzlobená matka neopatrné dívky.

Událost pak opět rozvířila otázku okolo bezpečnosti a soukromí na populární sociální síti. Pouhé jedno špatné zaškrtnutí znamenalo to, že se osobní údaje nezletilé dívky dostaly volně k dispozici i cizím lidem. Mluvčí Facebooku však tvrdí, že nastavení jsou zcela v pořádku a k nedorozumění došlo pouze chybou malé dívky, za což nemůže nést jejich sociální sít zodpovědnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám