Hlavní obsah

Soutěži astronomických fotografií vévodí borovice s mléčnou dráhou v pozadí

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Greenwich

Fotografických soutěží je všude po světě mnoho, ale jen málokterá z nich je tematicky tak zajímavá jako ta, již vyhlásila Královská greenwichská observatoř. V soutěži s názvem Astronomy Photographer 2010 se utkalo zhruba sto amatérských i profesionálních fotografů, jejichž záměrem bylo představit co nejdokonalejší záběr unikátních výjevů na obloze. V astronomickém klání nakonec zvítězil Američan Tom Lowe.

Článek

Na fotografii s názvem Sálající Bristlecone od Toma Lowea je zachycena Mléčná dráha zářící nad borovicí. Právě tento strom z kalifornského horského pásma Sierra Nevada je jedním z nejstarších na zemi, jeho stáří se pohybuje okolo 4 500 let.

Vítěz si odnesl finanční prémii ve výši 30 tisíc korun a jeho fotografie zaujme čestné místo na výstavě vítězných fotografií. Celkem se soutěžilo v podkategoriích: Země a vesmír, Sluneční soustava a Hluboký vesmír. Snímek Toma Lowea vyhrál jak v kategorii Země a vesmír, tak i hlavní cenu jako celkový vítěz soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám