Hlavní obsah

Ryby spolu mluví, tvrdí mořští biologové

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Mlčí jako ryba - tak právě toto pořekadlo by se mohlo brzy ukázat jako zcela nesmyslné. Podle novozélandských mořských biologů spolu totiž ryby komunikují pomocí nejrůznějších zvuků - jde prý o nenápadné vrčení, cvrlikání, chrochtání a údery ploutvičkou o vodu. Podle nich je podvodní svět velmi daleko od označení "tichý".

Foto: Profimedia.cz

Některé druhy ryb jsou prý "upovídanější" než jiné. Ilustrační foto

Článek

Ryby mají údajně specifickou řeč, kterou používají při námluvách s opačným pohlavím, aby varovaly ostatní před nebezpečím nebo aby zjistily bezpečný směr plavby. Někteří predátoři prý mohou lovit ryby právě díky tomu, že jejich "řeči" naslouchají, tvrdí vědec Shahriman Ghazali z aucklandské univerzity.

"Všechny ryby mohou slyšet, ale ne všechny mohou zvuky vydávat. Většinu zvuků vydávají rozvibrováním plynového měchýře," tvrdí Ghazali, který věří, že se jeho týmu podaří rozšifrovat souvislosti mezi různými typy komunikací.

"To je náš další krok. Jsme si na 99 procent jistí, že jde o rybí zvuky. Nyní chceme přijít na to, co jednotlivé zvuky znamenají," uvedl Ghazali pro deník New Zealand Herald.

Tichá treska je v období tření hlučná

Ghazali umístil ryby do nádrže v laboratoři, dal jim několik týdnů na aklimatizaci a monitoroval je pomocí podvodního mikrofonu a speciálních nástrojů, které zaznamenávají pohyb ve vodě.

Vědecká skupina zatím došla k tomu, že nejvíce komunikativní je štítník, který vydává různé zvuky během celého dne. Naproti tomu treska je většinou velmi tichá a zvuky začne vydávat až v období tření.

"Naší hypotézou je, že tresky vydávají zvuky pro účely synchronizace, aby oplodnění proběhlo ve správný moment. Mimo období tření nevydají totiž ani hlásku. A akvarijní rybičky? Ty skvěle naslouchají, ale samy nevydávají ani hlásku," dodal Ghazali.

Reklama

Výběr článků

Načítám