Hlavní obsah

Nová známka odhalila unikátní portrét Karla Hynka Máchy

Právo, Jaroslav Švehla

Nejpříhodnější den, 1. máj, si vybrali v památníku K. H. Máchy v Doksech na Českolipsku, na slavnostní křest poštovního aršíku se známkou, na níž je vyobrazen zamyšlený Mácha v širáku, za ním v pozadí měsíc v úplňku osvětluje romantickou krajinu pod hradem Bezděz. Aršík se známkou navrhl akademický malíř a grafik Jan Kavan, rytecky jej zpracoval grafik a rytec Václav Fajt.

Článek

Aršík se známkou vydalo s předstihem Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky již 10. března 2010, 1. květnový den proběhl pouze slavnostní křest.

„Ke křtu známky jsme na místo šampaňského použili vodu z Máchova jezera,“ prohlásila ředitelka Městského kulturního střediska v Doksech Renata Mauserová.

Ztvárnění bylo složité

Samotné ztvárnění Máchovy podobizny je pro umělce velice složité, nedochoval se totiž jeho portrét a nikdo neví, jak ve skutečnosti vypadal. Existuje jen básníkův načrtnutý autoportrét, a také informace, že Mácha seděl modelem malíři Maškovi pro obraz Jana Křtitele.

„Překreslování Máchovy podobizny podle naivistického pojetí Jana Křtitele mi nepřipadal jako závazný portrét. Vycházel jsem z postřehů Máchových současníků a také z odborného antropologického popisu Máchovy lebky od Jiřího Malého,“ popsal malíř Kavan.

Teprve druhé ztvárnění na známce v historii

Aršík v nominální hodnotě čtyřiceti tří korun, vydaný v rámci oslav dvoustého výročí narození nejznámější českého romantického básníka, znamená v oblasti filatelie významný počin, neboť Mácha byl pode informací České Pošty na poštovní známce ztvárněn pouze jednou, a to před více než sedmdesáti lety.

„Poprvé a naposledy známka s vyobrazením Karla Hynka Máchy vyšla v roce 1936 u příležitosti výročí 100. let od jeho úmrtí. Předlohou se tehdy stal Máchův pomník v Praze na Petříně,“ podotkl ředitel odboru známkové tvorby České Pošty Břetislav Janík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám