Hlavní obsah

Cigarety v Austrálii nebudou mít loga ani barvy. Jen fotky zničených orgánů

Novinky, Dagmar Plecháčová
Canberra

Australský premiér Kevin Rudd se tvrdě postavil tabákovému průmyslu. Vzhled cigaretových krabiček se v zemi od roku 2012 výrazně změní. Společnosti nebudou smět používat loga ani barevné propagační nápisy. Rudd se tak postaral o první takto radikální cílené protikuřácké nařízení. To má znatelně snížit počet lidí, kteří každoročně zemřou v důsledku kouření.

Foto: Profimedia.cz

Nové obaly by měly kuřákům cigarety zprotivit.

Článek

Cigarety se ročně stanou příčinou úmrtí pro více než 20 tisíc Australanů. Další desetitisíce přitom trápí vleklé zdravotní komplikace způsobené kouřením. Vládě však už došla trpělivost a rozhodla se jednat.

Premiér Rudd se vyjádřil, že cílem celé akce je odradit mladé lidi od samotného sáhnutí po krabičce cigaret. Její nový, neatraktivní vzhled tomu má výrazně pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Obaly bez log a barev, zato s varováním proti rakovině plic.

Austrálie pojala boj s tabákovým průmyslem důkladně. Negativní účinky kouření na lidské zdraví ukazují například i spoty v místních televizích. Děsivý pohled na nohy se zčernalými odumírajícími prsty, ženu s rakovinou ústní dutiny či detailní snímání nemocných orgánů kuřáků má všechny varovat.

Žádná loga, barvy ani reklamní texty

Zákon, který by měl platit od ledna 2012, striktně upravuje barevné provedení obchodní značky, styl písma i jeho polohu na obalu. Úplně pak zakazuje používání loga značky, barev, graficky upravených či reklamních textů.

Tabákové společnosti plánují podat proti premiérovi a novému ustanovení trestní oznámení. Kevin Rudd je však odhodlaný ve svém plánu pokračovat a dovést ho do zdárného konce. Vláda navíc chce v příštím roce zvýšit daně z tabákových výrobků a společnostem tak zasadit další citelnou ránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám