Hlavní obsah

Dvanáctiletá Indka je učitelkou a zároveň ředitelkou vlastní školy

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bihár

Teprve dvanáctiletá Indka Bhartí Kumariová z vesnice Kusumbhara v Biháru každý den předává své znalosti ostatním dětem z vesnice. Sama má to štěstí, že může navštěvovat státní školu. Rozhodla se proto pod širým nebem přednášet mladším dětem ve věku od čtyř do deseti let. Pro většinu z nich je Bhartí jedinou možností naučit se číst a psát.

Foto: Profimedia.cz

Děti v Indii si váží možnosti chodit do školy. Ilustrační foto

Článek

Mladá učitelka i její žáci docházejí denně několik kilometrů pod mangovník ve vesnici Kusumbhara. Tam začíná dvakrát denně výuka čtení, psaní, hindštiny, angličtiny nebo matematiky.

Bhartí je podle svých učitelů na státní škole velmi inteligentní a cílevědomá dívka. Uvědomuje si, jaké má poslání vůči druhým dětem, když ona sama nemusí pomáhat rodičům vydělávat peníze.

Mladá dívka sama přesvědčuje rodiče

„Snažím se přesvědčit rodiny, aby jejich děti mohly navštěvovat mou výuku. Sama se na ni denně brodím přes dvě řeky,“ apeluje Bhartí na rodiče dětí z vesnice.

Ostatní učitelé z vesnice dívku v její činnosti maximálně podporují. Bihár je jedním z nejchudších států Indie a docházet do státní školy je zde pro většinu dětí nereálné.

„Bhartí studuje v naší škole a je nesmírně inteligentní. Pomáhá k celkovému vzdělávání vesnice,“ uvedl učitel Kaušal Kišore Pandej ze státní školy Achodí Gola.

Reklama

Výběr článků

Načítám