Hlavní obsah

Chorvatská dívka mluvila po probuzení z kómatu plynně německy

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Split

Třináctiletá dívka z jihochorvatského města Knin teprve začala studovat němčinu a pozvolna se prokousávala prvními lekcemi, ve kterých se učila základy jazyka. Byla odhodlaná se učit rychle, a tak si v televizi pouštěla i německé kanály, ale ani v nejmenším neovládala tento cizí jazyk dobře. Její němčina by se za plynnou označit rozhodně nedala. Po probuzení z kómatu však hovořila jako rozená Němka.

Foto: Profimedia.cz

Malá dívka lékaře ohromila precizní němčinou, kterou ale neměla umět. Ilustrační foto

Článek

Jednodenní kóma se na chorvatské dívce projevilo velmi zvláštním způsobem. Krátce po probuzení nebyla schopna mluvit chorvatsky, zato ale mluvila excelentní plynnou němčinou.

Lékaři v nemocnici KB nacházející se ve Splitu označili případ za krajně neobvyklý. U dívky už se sešli nejrůznější experti, kteří se snažili zjistit, co podivnou změnu způsobilo.

"Nikdy nevíte, jak bude mozek reagovat, když se zotavuje z kómatu. Samozřejmě máme nějaké teorie, ale v tuto chvíli se o ně nemůžeme podělit, jelikož musíme respektovat soukromí pacientky," uvedl ředitel nemocnice Dujomir Marasovič.

Mluví i starověkými jazyky

"V dřívějších dobách by něco takového bylo označováno jako zázrak, ale my inklinujeme k názoru, že pro to musí existovat logické vysvětlení - jen jsme zatím nepřišli na to jaké," uvedl psychiatr Mijo Milas.

"Existuje již několik odkazů na případy, kdy byli lidé vážně nemocní či v kómatu a po probuzení byli schopni mluvit cizími jazyky, mnohdy dokonce i takovými, jako jsou stará babylónština či egyptština. V tento moment by jakékoliv spekulace zůstaly spekulacemi. Raději budeme pokračovat v testech," dodal Milas.

Obdobný případ si prožil i Čech

Obdobný zážitek si prožil český plochodrážní jezdec Matěj Kůs roku 2007. Tehdy mu ve Skotsku jeden ze soupeřů přejel hlavu a on utrpěl vážná zranění. Jakmile se probral z bezvědomí, mluvil prý několik hodin dokonale anglicky bez cizího přízvuku. Sám přitom přiznal, že jsou chvíle, kdy je rád, že vůbec anglicky rozumí. Šéf jeho týmu však tehdy uvedl, že zněl doslova jako moderátor večerních zpráv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám