Hlavní obsah

V pražské zoo se málem utopil orangutan, ošetřovatelka pro něj však skočila

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve čtvrtek dopoledne se v pražské zoologické zahradě odehrálo drama se šťastným koncem. Devítiletý orangutan sumaterský Pagy spadl v pavilonu indonéské džungle do vodního příkopu. Před utopením ho zachránila vrchní chovatelka Denisa Ryšková, která ho včas vytáhla z vody. Vedení zoo okamžitě přijalo bezpečnostní opatření, aby se už obdobný incident nemohl opakovat.

Článek

Orangutan Pagy byl vynalézavý až do té míry, že zaměstnanci zoo nic obdobného neočekávali. Opičák využil svých přirozených schopností a vzrostlé vegetace k tomu, aby se pomocí lana a větve palmy přehoupl přes vodní příkop na druhý břeh. Při návratu zpět do výběhu se pod ním ale zlomila koruna palmy a on spadl přímo do vody.

Mladý orangutan měl tu smůlu, že spadl do nejhlubší části vodního příkopu, který má v tom místě hloubku skoro dva metry. Pagy jen několikrát bezradně máchl rukama a šel ke dnu. Chovatelka Denisa Ryšková, která už byla v ten moment v pavilonu, nezaváhala a skočila do příkopu. S pomocí zahradníka se jí nakonec podařilo Pagyho vytáhnout z vody.

Utekl ven do zimy

Chovatelka jej po vytažení položila do stabilizované polohy a několika ranami do zad docílila toho, že Pagy vykašlal vodu z plic, nadechl se a postavil na nohy. Okamžitě však využil toho, že byl otevřený výběh a utekl ven za svým bratrem Filipem. Vzhledem k tomu, že byl ale zcela promočený, muselo se zajistit jeho usušení, jinak by mu hrozila újma na zdraví.

Chovatelé se proto rozhodli Pagyho zahnat co nejrychleji dovnitř. Pomocí bambusu a košťat se jim to po dvou až třech minutách podařilo. Orangutana zavřeli do vnitřního boxu, kde se během deseti minut osušil, a třebaže nejevil známky prochlazení, pečlivě ho sledoval veterinář zoologické zahrady.

Vedení zoo ujistilo, že se postará o to, aby se už něco takového nemohlo stát znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám