Hlavní obsah

Andělé nemohou létat, boří mýtus britský vědec

– Londýn

Někteří vědci mají až překvapivě mnoho času na studie, které málokomu přinesou valný užitek. Zářným příkladem je profesor biologie Roger Wotton. Na poli svého oboru zřejmě nenalezl dostatečně výživné téma, pustil se do studia nadpřirozených bytostí – andělů. Akademik z londýnské University College sesbíral několik tisíc různých uměleckých interpretací okřídlených bytostí a zkoumal, zda by mohly létat.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Ať už jsou andělé zobrazováni jakkoliv, létat by nemohli, tvrdí biolog.

Článek

Wotton došel ve svém bádání k jednoznačnému závěru, létat by rozhodně nemohly. Tedy pokud by jejich tělo mělo stejné vlastnosti jako to lidské. Křídla jsou pro tak těžké bytosti příliš malá a žádná vyobrazená by nemohla tak těžké tělo unést.

Ptáci mají tělo značně odlehčené a mají navíc duté kosti, které před vzletem naplní vzduchem. Tak těžký tvor jako anděl velikosti člověka by ale potřeboval křídla dlouhá desítky metrů.

„Dokonce i zběžný průzkum různých uměleckých vyobrazení dokazuje, že andělé a cherubíni se nemohou vznést a nemohou využívat ani umělý pohon,“ uvedl profesor Wotton ve svém prohlášení.

Církev však jeho objevy nechávají chladnou. Andělé a cherubíni totiž jsou nadpřirozenými bytostmi, nemají tudíž tělo lidské, jak se zobrazuje na malbách či sochách, a jsou opatřeni schopnostmi, které běžná věda není schopna vysvětlit.

Reklama

Výběr článků

Načítám