Hlavní obsah

Samička datla bojovala s třímetrovým hadem o své hnízdo na život a na smrt

Novinky, Jakub Kynčl
Lima

Srdcervoucí záběry se podařilo natočit Izraelci Assafu Admonimu během svého výletu na řeku Yarapa v Peru v Amazonském pralese. Samička datla tam svedla předem prohraný souboj s třímetrovým hadem v boji o své mladé. Had ji několikrát kousl, ale ona na něj při ochraně stromu útočila dál a dál. Svůj zoufalý boj ale nakonec přece jen prohrála.

Článek

Uhnízděná samička datla opakovaně útočila na více než třímetrového hada, který se jí pomalu sunul do hnízda. Během boje ji had pětkrát kousl a srazil. Vždy se však vrátila zpět do boje. Had ji několikrát málem spolkl a poté opět nechal spadnout k zemi.

Po bezmála čtyřminutovém boji zničený a těžce zraněný datel místo opustil a pravděpodobně zemřel na svá zranění nebo byl zabit nějakým predátorem.

"Had šel pravděpodobně na jisto pro vajíčka nebo mláďata. Na místě se po chvíli objevila pravděpodobně jejich matka, která začala na hada bezmyšlenkovitě útočit. Vypadalo to jako jasný mateřský instinkt, když se snažila ubránit svá mláďata, ačkoliv věděla, že nemá žádnou šanci," uvedl Izraelec.

"Průvodci nám poté řekli, že i kdyby nezemřela hned, tak pach krve k ní přiláká další dravce, kteří by se o její osud i tak postarali," dodal smutně Admoni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám