Hlavní obsah

Adolf Hitler byl německý fotbalový kouč, myslí si každé dvacáté dítě

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Trestuhodnou neznalost vykazuje ve Velké Británii každý dvacátý školák. Zdá se, že 70 let je pro mnoho mladých Britů příliš dlouhou dobou. Pět procent školáků, kteří nevládnou historickými a všeobecnými znalostmi, uvedlo ve výzkumu, že Adolf Hitler byl německý fotbalový kouč.

Foto: Profimedia.cz

Britské mládeži chybí historické znalosti. Někteří školáci mají Hitlera za fotbalového trenéra.

Článek

Historické a do značné míry i všeobecné údaje z dvacátého století jdou mimo mnoho britských školáků. Každý šestý student se domnívá, že byl Auschwitz-Birkenau zábavním parkem a každý dvacátý pak uvádí, že byl holocaust oslavou konce války. Deset procent dětí si pak myslí, že označení SS je zkratkou knižní série Secret Seven (Tajná Sedma) spisovatelky Enid Blytonové.

Studie, za kterou stojí charita pomáhající válečným veteránům, otevřela mnoha lidem oči. Události dvacátého století jsou ve škole totiž často opomíjeny s tím, že jde o věci nedávné a ve škole jsou tak často vyučovány jen velmi zběžně a často i ve spěchu. Studenti se je totiž učí v druhé polovině posledních ročníků, kdy se musí často už připravovat na důležité zkoušky.

Blitz jako čistící operace Spojenců

Blitz (jak Angličané nazývali noční bombardování svých měst letadly Luftwaffe) má každý dvanáctý britský školák za jakousi čistící operaci v Evropě, která bezprostředně následovala druhou světovou válku.

Skotská organizace Erskine, která se stará o strádající vojenské veterány uvedla, že se vzhledem ke tragickým výsledkům studie nyní přičiní o nové celostátní schéma výuky obou světových konfliktů.

Studie se účastnily celkem dva tisíce školáků ve věku devíti až 15 let. Čtvrtina sice uvedla, že nikdy nepřemýšlela nad vojáky, kteří ve světových konfliktech zemřeli, tak celých 70 procent z nich uvedlo, že by se rádi o těchto konfliktech dozvěděli ve škole více.

Reklama

Související články

Jackson o Hitlerovi: Byl to geniální showman

Hitler byl geniální řečník a showman a dal by se napravit, protože nikdo není jen zlý. V jednom z dosud nezveřejněných rozhovorů v nové knize, která vyšla...

Výběr článků

Načítám