Hlavní obsah

Speciální laserový paprsek vyslaný z letadla dokáže zapálit automobil

Novinky, Jakub Kynčl
New York

O tom, že vědecký pokrok postupuje největší rychlostí při válečných konfliktech není pochyb. Spojené Státy neváhají a do výzkumu nových technologických vymožeností ročně vloží stovky milióny dolarů. Na veřejnost se sice dostanou jen zlomky jejich úspěchů, ale když už, tak to stojí za to. Nový laserový paprsek je toho skvělým příkladem.

Článek

Raketová střelnice White Sands nacházející se v Novém Mexiku je s rozlohou 8200 km² největším vojenským zařízením ve Spojených státech a mnoho důležitých testů se odehrává tam. Speciálně vybavený letoun Lockheed C-130 Hercules tam doslova usmažil laserovým paprskem zaparkované nákladní auto.

Paprsek sice nezdemoloval celé vozidlo, ale jen jeho krátký zásah stačil k tomu, aby se propálil kapotou, prošel motorem a auto tak zcela znehybnil.

Je to vůbec poprvé, co byl pokročilý taktický laser použit k útoku v simulaci bojové situace. Zda bude ale takto skutečně prakticky využíván, americké vojenské složky neoznámily.

Přečtěte si také: Letecký rekord hmyzí říše drží vážka
Dosud se myslelo, že nejdelší vzdálenost při stěhování uletí motýli monarchové, vše je ale jinak. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám