Hlavní obsah

Děti ze zkumavky slavily

Právo, Jana Perglerová
Praha

Lékaři potvrzují soustavný, téměř strmý nárůst neplodných párů. „Dítě ze zkumavky“, jak se lidově říká, je řešením. V sobotu se v pražských Holešovicích setkalo na 400 dětí a jejich šťastných rodičů. Potomci přišli na svět zásluhou centra asistované reprodukce kliniky Iscare IVF, která pomáhá neplodným párům již čtrnáct let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Od roku 1995 se párům, které u nás podstoupily léčbu, narodilo více než šest tisíc dětí,“ řekl Právu v sobotu na setkání primář Centra asistované reprodukce Iscare Milan Mrázek. Tato klinika patří, díky svým výsledkům při asistované reprodukci, k nejvyhledávanějším v Čechách.

Vytoužené děti si na setkání, konaném na prostranství před klinikou Iscare v pražské Jankovcově ulici, užívaly. Navzdory nepřízni počasí vzaly útokem kolotoče a houpačky, předvedly básničky i písničky, smály se s klauny u divadélka nebo si zkusily svou šikovnost například s navlékáním korálků či malováním. Pobavily se s nimi i kolemjdoucí.

„Po asistované reprodukci se v České republice ročně narodí asi pět tisíc dětí. Jsou zdravé jako při přirozeném početí. Bývají více vytoužené a je jim obvykle věnována v rodinách větší péče. To se pozitivně odráží na jejich výchově a vzdělání, což je významné i z celospolečensékho hlediska,“ podotkl primář Mrázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám