Hlavní obsah

Microsoft čelí obvinění z rasismu, černocha na fotografii nahradil bělochem

– New York
Novinky, Jakub Kynčl

Ten, kdo se v posledních dnech podíval na stránky Microsoftu a byl pozorný, mohl si všimnout jedné drobné nesrovnalosti. Na jedné z reklamních fotografií byl totiž běloch s černou rukou. Microsoft se již za vložení hlavy bělocha místo hlavy černocha omluvil.

Článek

Technologický gigant Microsoft se dopustil pořádného přehmatu, když na své marketingové stránce v polské verzi zveřejnil nepodařený photoshopový výtvor. Originální fotografie znázorňující tři obchodníky - bělošku, černocha a asiata, si Microsoft pozměnil na dva lidi světlé pleti a jednoho asiata.

Originální verze byla přitom umístěna na americké verzi stránek Microsoftu. Ve verzi zaměřené na polské zákazníky si však tamější pobočka Microsoftu fotografii upravila značně neomaleným způsobem. Obličej muže černé pleti technici nahradili obličejem bělocha. Na to, aby společně s hlavou změnili i barvu pleti ruky, už zapomněli.

Fotomontáže si bystří uživatelé všimli a dvojice snímků od té chvíle koluje po internetu. Microsoft je neprodleně po vzniku skandálu na svých stránkách smazal.

Microsoft není první

Mluvčí Microsoftu uvedl, že nyní celou situaci řeší a zjišťují, kdo je za neomalenou fotomontáž zodpovědný.

Microsoft však není první organizací, která byla přichycena u měnění rasy osob zobrazených na fotkách. Aktivistická skupina v Torontu propagující odlišnost obyvatel zaměnila černocha za bělocha přesně naopak. Jejich zásah byl však o to viditelnější, že šlo o tradiční rodinný snímek, kdy bylo patrné, že i hlava rodina byla v originálu bílé pleti vzhledem k barvě pleti dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám