Hlavní obsah

Egyptské Údolí králů bije na poplach, turisté zničí hrobky už za 150 let

– Luxor
Novinky, Jakub Kynčl

Hrobky světoznámých egyptských panovníků mohou zmizet z povrchu zemského již za 150 let. Podle egyptských vědců a starožitníků je nezpochybnitelné, že pokud zůstanou hrobky přístupné veřejnosti, budou zcela zničeny do 500 let. Před touto skutečností varoval předseda egyptských starožitníků Zahi Hawass.

Článek

Hawass uvedl, že vlhkost a plísně pozvolna požírají stěny královských hrobek ve městě mrtvých na západním břehu Nilu nedaleko od Luxoru. Hrobky navštíví denně několik tisíc lidí, přičemž některé známější a lépe vybavenější jsou cílem ještě většího množství osob, než ty ostatní méně zajímavé.

Chabá ventilace a dýchání hord návštěvníků jsou hlavními škůdci, kteří stojí za poškozením rytin a maleb, jimiž jsou hrobky vyzdobeny.

Foto: Profimedia.cz

Davy turistů v hrobkách vzácné kulturní památce velmi škodí.

Údolí králů a Údolí královen jsou výjimečná místa, kde byla pohřbívána smetánka starověkého Egypta. Spočinuli zde například i král Tutanchamon, který zemřel ve svých osmnácti letech, či proslulá královna Nefertiti.

Turisté budou chodit pouze do replik

Hawass zároveň informoval o tom, že se úřady již dohodly na uzavření některých hrobek pro turisty a hodlají je nahradit replikami. Tento osud má čekat krásné hrobky Tutanchamona, Nefertiti, nebo tu, v níž spočinul Sethi I.. Než budou však repliky postaveny, učiní úřady v této oblasti alespoň krátkodobá opatření v podobě instalace nových ventilací a omezení počtu návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Malby a rytiny na zdech ničí vlhkost a plísně.

"Hrobky, které jsou otevřeny návštěvníkům, začínají mít velmi poškozené barvy i rytiny. Úroveň vlhkosti a plísně je v těchto hrobkách stále vyšší a pokud do nich lidé nepřestanou chodit, zmizí za nějakých 150 až 500 let," shrnul nepříjemnou předpověď Hawass.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám