Hlavní obsah

V Peru objevena fosilie pět miliónů let starého lenochoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Téměř nepoškozená fosilie lenochoda, který žil před pěti milióny let, byla objevena v Peru. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na místní vědce. Kostra lenochoda byla podle nich nalezena pod cementovou podlahou domu v andské oblasti Espinar na jihu Peru, když dělníci instalovali vodovodní potrubí.

Foto: Profimedia.cz

Peru vydává každoročně mnoho zajímavých zkamenělin.

Článek

V blízkosti lenochoda byly objeveny i zbytky kostry pásovce, který žil také před pěti milióny let.

Lenochod dlouhý asi tři metry byl býložravý a žil v období mio-pliocénu, říká paleontolog Rodolfo Salas z peruánského Muzea přírodní historie, který se podílel na vyjmutí kostry.

"Kostra tohoto lenochoda je obzvláště významná, protože je to první úplná kostra svého druhu stará pět milionů let a nalezená v Americe. Předchozí nálezy obdobných zvířat byly z období pleistocénu, tedy z doby během posledního milionu let," uvedl Salas.

Podle paleontologa byl lenochod relativně malý v porovnání s ostatními zvířaty svého druhu a mohl by vědcům pomoci lépe pochopit vývoj savců v Andách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám