Hlavní obsah

V Anglii rozkvétá nejsmradlavější květina na světě

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Květina Titan Arum nejde označit jen jako zapáchající, tento výtvor přírody prostě a nefalšovaně smrdí. Návštěvníci Kew Gardens v jihozápadním Londýně jsou tak dopředu upozorňováni, aby si v době květenství od rostliny udržovali dostatečnou vzdálenost. Zápach po zkaženém masu je opravdu ukrutný.

Článek

Rostlina Titan Arum vydává tak silný zápach po shnilém masu, že bývá označována též jako "mrtvolná květina". Jejím originálním domovem je Indonésie a kvete zhruba  jednou za šest až sedm let. Odborníci z Kew Gardens předpokládají, že ta, která se nachází v této botanické zahradě, rozkvete během několika dní.

V mnoha botanických zahrad, které tuto rostlinu vlastní, bývá místnost, kde se nachází, v době jejího květenství veřejnosti uzavřena. V Anglii se ovšem rozhodli, že nebudou hosty zahrad šetřit a nechají je si zápach vychutnat plnými doušky. Květenství rostliny je krémové a růžové. Hrozivý odér pak vychází z vnitřní části květů po dobu asi tří dní. 

Phil Griffiths z Kew Gardens informoval, že mají návštěvníci očekávat silný a štiplavý zápach přicházející ve vlnách, který by se dal přirovnat ke shnilému pachu či odéru mrtvoly. Květina tento zápach vydává, aby přilákala masožravé brouky, které vlezou do květů a uvíznou tam v pasti. Ve snaze utéci se pak obalí v pylu květiny. Teprvé poté je pustí rostlina Titan Arum pryč.

Reklama

Výběr článků

Načítám