Hlavní obsah

Hvězdné války mají nového nepřítele - komáry

Novinky, pst

Silné pozemní a orbitální lasery spalující balistické rakety měly být součástí obrané iniciativy, kterou před čtvrtstoletím během soupeření se Sovětským svazem představil americký prezident Ronaldem Reagan. Technologie, která byla v té době rozvinuta, si nyní našla nového nepřítele: komáry.

Článek

Hvězdné války proti komárům? - to zní jako vtip. Ale prototyp laseru, který na 30 metrů spolehlivě likviduje krvelačné komáry, už funguje v laboratořích v Seatlu. "Potěší nás, když narušíme rovnováhu sil mezi lidmi a komáry," řekl listu Wall Street Journal Jordin Kare, astrofyzik, který kdysi pracoval v Národní laboratoři Lawrence Livermorea, kde byly vytvořeny mnohé z nejničivějších zbraní na světě.

Nyní však Kare a jeho kolegové vytvářejí zbraně s pomocí volně dostupných součástek a proti komárům. Obtížný hmyz je počtem obětí ovšem strašlivým nepřítelem, protože přenáší v tropických a subtropických oblastech řadu nebezpečných chorob - především malárie a hemoragických horeček. Jen na malárii každoročně umírá milión lidí a tak vědci získali grant dotovaný třeba i z nadace Billa Gatese.

Antimalarický arzenál se rozšiřuje

Lasery se mají stát součástí vyvíjeného arzenálu, který zahrnuje specializované repelenty, mikrovlny a geneticky upravené bakterie, které by komáry buď přímo zahubily, nebo alespoň odvrátily od jejich útoku na lidi, či zvířata. Tým japonských vědců pak dokonce pracuje na možnosti proměny samotných komárů v létající vakcíny, které by s každým štípnutím imunito svých "obětí" naopak posilovaly.

S myšlenkou na zkonstruování anti-komářího laseru přišel Lowell Wood, astrofyzik, který spolupracoval s Edwardem Tellerem, který byl otcem vodíkové bomby a také architektem antibalistického laserového štítu. 

Wood a Kare se spojili s experty na hmyz a chování komárů, aby pomohli po "studené válce" ukončit podle vlastních slov i další válku, která si vyžádala dosud mnohem více obětí.

Nejprve osvítí, pak rozezná a nakonec zničí

V jejich představách by mohly domy, nebo celé vesnice chránit laserové bariéry a vzduch by brázdily robotické letouny schopné bleskově ničit komáry. Nejdůležitější ovšem je, aby taková "zbraň" opravdu likvidovala jen potencionálně nebezpečný hmyz. A také, aby síla paprsku zahubila pouze cíl a neohrozila nic v jeho blízkosti.

Prototyp zbraně proto nyní funguje tak, že nejprve slabý paprsek osvítí cíl, porovnáním obrazu zachyceného citlivou kamerou je cíl vyhodnocen a pokud jde o komára, zasáhne ho silnější paprsek, který ho uškvaří nebo jen oslepí. Vzhledem k tomu, že krví se živí jen samičky a mezi oběma pohlavími jsou u komárů rozdíly, mohly by lasery likvidovat jen krvelačné samičky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám