Hlavní obsah

Nad Anglií se objevila vzácná obrácená duha

CAMBRIDGE

Kdo v neděli pohlédl na oblohu nad Cambridgí před pátou odpolední tamního času, mohl spatřit vzácný meteorologický jev. V dávných dobách by obrácené duze jistě připisovali nějaký prorocký význam, jenže podle meteorologů se jedná o snadno vysvětlitelný úkaz, který je typický pro polární oblasti. Nad Cambridgí se však něco podobného může stát jen výjimečně.

Článek

K tomu, aby se obrácená duha objevila, je totiž potřeba speciálních podmínek, vysokého obsahu ledových krystalů ve vzduchu a přitom jasná a čistá obloha. Pak se sluneční paprsky zlomí tak, že duha není k povrchu Země postavena konvexně, ale konkávně. Netvoří tedy „pahorek“ ale „výduť“.

Nad anglickým městem vyfotila vzácný úkaz astronomka Jacqueline Mittonová, která ho pak pro list Daily Telegraph popsala: „Podmínky musejí být tak akorát. Potřebujete k tomu správný druh ledových krystalů a obloha musí být jasná. Je docela překvapivé, že se to objevilo v oblasti, jako je Cambridge, obvykle se vyskytuje v místech mnohem chladnějších.“

Duha měla velmi jasné barvy, což prý způsobilo postavení slunce asi 22 stupňů nad západem. „Jsou docela vzácné. Jsou konvexní vůči slunci a tvoří je lom světla ve vhodně orientovaných krystalech ledu a mohou se ukazovat ve velmi živých duhových barvách, jako tomu bylo v tomto případě,“ uvedl mluvčí Met Office, britského meteorologického ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám