Hlavní obsah

Vědci umějí vyvolat u zdravých lidí mimotělní zkušenost

– LONDÝN / LAUSANNE
Novinky, BBC, jky

Britští a švýcarští vědci nalezli cestu, kterou se dá u zdravého člověka vyvolat mimotělní zkušenost (OBE - out-of-body experience). V magazínu Science poskytli vědecké vysvětlení pro zážitek, který během svého života prožije přibližně jeden z deseti lidí. Princip je dle nich jednoduchý - díky speciálním brýlím se jim podaří přimět lidský mozek myslet si, že se jejich tělo nachází jinde.

Článek

Vizuální iluze a k tomu pocit, že se dotýkají svého vlastního těla vyvolá u dobrovolníků pocit, že se dostali mimo své "tělní schránky". Vědci věří, že jejich zjištění má široké praktické využití, počínaje virtuální realitou nové dimenze a možností operací na vzdálenosti tisíce kilometrů konče.

Lidé při pokusu přestanou vnímat okolí svého reálného těla a jako své okolí vnímají to, co je jim promítáno na displeji speciálních brýlí. Lékař by se tak mohl duchem ocitnout na operačním sále, který by viděl na monitoru, ačkoliv ve skutečnosti by byl doma.

Očima viděli svá záda

Ve švýcarských experimentech požádali vědci dobrovolníky, aby se postavili před speciální kameru a na hlavu si nasadili brýle s video displejem. V těchto brýlích dobrovolníci viděli promítaný obraz svých vlastních zad - své virtuální tělo viděli stát přímo před sebou promítané ve 3D.

Když vědci šťouchli dobrovolníka propiskou do zad, on viděl ve svých virtuálních brýlích velmi přesně, jak se mu propiska začíná dotýkat do zad, která mu byla promítána. Důležité bylo, aby ten dotyk pocítil ve shodný moment, jako mu byl promítán, tím se stala iluze dokonalou.

U některých lidí se OBE spustí během života samovolně bez nějakého zřejmého důvodu, u jiných je spojena s nebezpečnými okolnostmi, stavem klinické smrti nebo užitím alkoholu či různých omamných látek.

V počítačových hrách by to znamenalo skutečně průlom. Cítili byste se totiž opravdu jako uvnitř dění hry. Na poli medicíny by mohli operující lékaři provádět zákroky na obrovské vzdálenosti, protože by díky brýlím mohli dokonale ovládat svého robotického dvojníka.

Pro OBE existuje neurologické vysvětlení

Jednou teorií je, že z velké míry záleží na člověku, jak vnímá své vlastní tělo - ti, kteří si ho neuvědomují tak výrazně, tak se setkají s OBE pravděpodobněji než ti ostatní. Ale dva vědecké týmy z Londýna a Lausanne věří, že pro tento zážitek existuje neurologické vysvětlení. 

Pilířem jejich práce je myšlenka, že přerušení spojení mezi mozkovými obvody, které zpracovávají vizuální a dotykové smyslové informace, může stát za vznikem některých OBE.

Anketa

Považujete mimotělní zkušenost za něco nadpřirozeného?
Ano
19,6 %
Ne
67,9 %
Nevím
12,5 %
Celkem hlasovalo 4427 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám