Hlavní obsah

Češi jsou třetím nejvyšším národem světa

Novinky, famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Od poloviny devatenáctého století se traduje, že Američané jsou nejvyšším národem světa. A skutečně, demografické údaje z těch let prokazují, že nejpočetnější národ na severoamerickém kontinentu měl v průměru nejvíce centimetrů na celém světě. Nejnovější průzkumy to však vyvrátily. Nejvyšší ze sledovaných zemí jsou dnes Nizozemci s průměrnou výškou 181,25 centimetrů, Češi zastávají třetí místo.

Článek

Češi se svými průměrnými 177,5 centimetry předčí i zmiňované obyvatele USA. Ti jsou vysocí v průměru 176,25 centimetrů. Druhým nejvyšším národem jsou Dánové se 180 centimetry. Podobně jako my jsou na tom dnes ještě Švédové a Norové.

Ale co nám tahle čísla říkají? Ekonomové tvrdí, že mnoho. Podle nich je totiž s výškou spojena řada měřítek životní úrovně. Vysocí lidé jsou zdravější, bohatší a žijí déle než ti malí. Některé studie také tvrdí, že vyšší lidé jsou v průměru inteligentnější.

Srovnání výšky národů v roce 1860 a 2000 provedl John Komlos z Universität München. Zatímco před 150 roky měli Češi v průměru jen 162,5 centimetru, Američané 171 centimetrů. Za Atlantikem dodnes lidé vyrostli v průměru o 5 centimetrů, zato v Česku o 15. Největšími skokany jsou ale dnes nejvyšší Nizozemci. Tam je nárůst od roku 1860 o 18,75 centimetru z původní výšky 162,5 centimetru.

Reklama

Související témata:

Související články

Nizozemci jsou nejvyšším národem na světě

Nizozemci jsou nejvyšším národem na světě. Průměrný Nizozemec měří 1,83 metru a Nizozemky jsou vysoké v průměru 1,74 metru. Důvodem je národní strava bohatá...

Výběr článků

Načítám