Hlavní obsah

Navrátilová bojuje proti výzkumu homosexuality u ovcí

– WASHINGTON

Tenistka Martina Navrátilová se postavila do čela boje proti výzkumu homosexuálních ovcí na Oregonské universitě Ta zjišťuje, jak lze homosexuální sklony ovcí potlačovat. Američtí homosexuálové se obávají, že by se výsledky mohly použít při potlačování homosexuality u lidí.

Článek

Lavinu protestů spustila právě Navrátilová, která už desítky let bojuje za práva homosexuálů, ale je také členkou radikální organizace na ochranu zvířat Peta. V otevřeném dopise obvinila biologa Charlese Roselliho, že jeho pokusy mohou vyústit k "metodě umělého ovlivňování sexuální orientace".

Právní zástupci homosexuálních organizací poukazují na to, že Roselliho výzkum podporuje názor, že homosexualita je "odchylkou od normy" a že ji lze "vyléčit".

Farmáři mají potíže s homosexuálními ovcemi

Oregonský biolog Charles Roselli chtěl pomoci chovatelům ovcí s jejich problémy. Je totiž známo, že až deset procent ovcí projevuje homosexuální sklony, tedy náklonnost k jedincům stejného pohlaví, což má značný vliv na reprodukci stád. Ovce, které se nerozmnožují, jsou totiž na trhu podstatně méně ceněny než plodní heterosexuální jedinci.

Roselli proto experimentuje s hormony, které by měly obrátit zájem homosexuálních jedinců ke zvířatům opačného pohlaví. Dosud však jeho pokusy nepřinesly žádné jednoznačné výsledky.

Pokud by se skutečně podařilo nalézt biologické důvody homosexuality, mohli by se konzervativní zákonodárci pokoušet měnit homosexuální sklony u nedospělých jedinců, uvedl jeden z právníků Andrew Sullivan. Ba co více, mohlo by podle něj docházet i k protihomosexuálním genetickým zásahům.

Ostří protestů otupil biolog

Proti takovým obviněním se zase vzepřel Roselli. "Vedli jsme jen základní výzkum možností. Chceme pochopit pouze mozkové struktury a chemické procesy, které rozhodující o volbě partnera," odpověděl Sullivanovi. Ten pak poněkud ustoupil z předchozího stanoviska. "I mě by celkem zajímalo, proč jsem gay," řekl.

Právě vysoké procento homosexuálních ovcí svědčí podle něj o tom, že homosexualita není v přírodě žádná úchylka nebo perverze, ale univerzální princip. Homosexualita se vyskytuje i u krys, přičemž se ukázalo, že její projevy jsou výraznější v případě, že je chováno hodně jedinců na malém prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám