Hlavní obsah

Češi odchod do důchodu odkládají kvůli penězům

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli zájem o práci v důchodovém věku každým rokem roste, pracujících důchodců je v Čechách stále ještě pomálu. Zatímco ve Skandinávii pracuje v tomto věku téměř 40 % lidí, v Česku je to podle výzkumu Akademie věd CERGE-EI jen 13 %.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli penězům by odchod do penze oddálila téměř polovina lidí.

Článek

Společnost Expobank CZ se zeptala, co by motivovalo Čechy, aby zůstali v práci i po dosažení důchodového věku.

Na prvním místě jsou peníze

„Pro nejvíce lidí je lákavá zejména příležitost nadále si dobře vydělávat a udržet si životní standard. Kvůli penězům by odchod do penze oddálila téměř polovina lidí. Dalším častým důvodem jsou aktivně strávené dny, což jen dokládá, že řada českých seniorů je stále aktivní a chce svůj čas trávit smysluplně,“ říká Přemysl Valouch, ředitel personálního bankovnictví v Expobank CZ.

„Každý sedmý Čech by důchod oddálil kvůli citovému vztahu ke své profesi. Muži také často uváděli, že by v práci pokračovali ze zvyku či nedostatku jiných aktivit,“ dodává Valouch.

Investujeme hlavně do rodiny

Expobank se lidí starších 55 let dále zeptala, do čeho investují nejvíce peněz i času. Dvě třetiny českých seniorů investují měsíčně nejvíce do rodiny. Pětina je těch, kteří peníze a volný čas procestují nebo si ukládají finance za tímto účelem stranou. Každý desátý pak investuje do svých koníčků či jinak aktivně stráveného času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám