Hlavní obsah

Za půl roku prošlo rekvalifikacemi více než dvaadvacet tisíc lidí

Novinky, kil

Během šesti měsíců letošního roku se 22 396 uchazečů a zájemců o zaměstnání zúčastnilo některého z široké nabídky rekvalifikačních kurzů, které hradil Úřad práce ČR (ÚP ČR). Více než 80 % z nich rekvalifikaci úspěšně ukončilo.

Foto: Profimedia.cz

Rekvalifikační kurzy patří mezi nejvýznamnější nástroje aktivní politiky zaměstnanosti.

Článek

Cílem rekvalifikačních kurzů je především odstranění bariér, které omezují určitou skupinu lidí ve vstupu na trh práce. „Celoživotní vzdělávání je jednou z cest, jak může člověk zvýšit své šance na získání zaměstnání. Úřad práce v tom může lidem pomoci mimo jiné prostřednictvím rekvalifikačních kurzů, které patří mezi nejvýznamnější nástroje aktivní politiky zaměstnanosti,“ říká zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„Šít“ kurzy na míru

Aby rekvalifikační kurz skutečně splnil svůj účel, je třeba ho tzv. ušít na míru konkrétnímu uchazeči. Skladba a zaměření kurzu musí odpovídat konkrétní situaci na trhu práce. „Zaměstnanci ÚP ČR průběžně komunikují se zaměstnavateli i místními samosprávami, monitorují vývoj a potřeby trhu práce tak, aby rekvalifikační kurzy odrážely potřebu praxe. V tomto ohledu stále komplikuje situaci současný zákon o veřejných zakázkách, podle kterého musí ÚP ČR vysoutěžit dodavatele rekvalifikací,“ připomíná Sadílková.

Žadatelé musí splnit podmínky

Člověk, který má zájem o kurz hrazený ze strany ÚP ČR, musí splnit několik podmínek. Je třeba, aby se jednalo o uchazeče nebo zájemce o zaměstnání, který je v evidenci ÚP ČR. Délka evidence přitom nehraje roli. Dotyčný musí mít také odpovídající předpoklady požadované v rámci konkrétního kurzu. V neposlední řadě je nutné, aby byl zájemce zdravotně způsobilý, a to nejen pro absolvování kurzu, ale také pro výkon nové profese.

Nejvíce uchazečů má základní či střední vzdělání

Mezi klienty je značný zájem o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, práci v sociálních službách, dále o svářečské kurzy a kurzy účetnictví. Pro změnu profese nebo další prohloubení znalostí se nejčastěji rozhodují lidé mezi 35 – 39 a 50 – 54 lety, z hlediska kvalifikace jsou mezi účastníky nejvíce zastoupeni uchazeči s výučním listem, maturitou a základním vzděláním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám