Hlavní obsah

Se svou prací je spokojeno 61 procent Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se svým zaměstnáním je v současné době spokojeno 61 procent Čechů, devět procent lidí tvrdí opak. V souvislosti s pobíraným příjmem je ale většina lidí (60 %) přesvědčena, že měsíčně dostávají za vykonanou práci méně, než by si zasloužili.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí se kladně vyjadřuje i ke vztahům na pracovišti.

Článek

Sedmatřicet procent dotázaných považuje svůj plat za přiměřený a procento občanů dokonce za větší, než by si zasloužili. Údaje vyplývají z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Změnu chce jen pouhá desetina

O změně zaměstnání uvažuje jen desetina pracujících, naopak 86 procent lidí chce setrvat na svém stávajícím místě.

Vztahy na pracovišti většině vyhovují

Většina lidí se podle zjištění CVVM kladně vyjadřuje i ke vztahům na pracovišti. Pozitivně je hodnotí 72 procent pracujících, přičemž 25 procent vnímá atmosféru na pracovišti jako přátelskou až důvěrnou a 47 procent jako dobrou, ale bez zvláštní osobní blízkosti. Zhruba pětina lidí však uvedla, že klima v jejich práci je chladné, případně plné napětí a konfliktů.

Nejspokojenější jsou podnikatelé

V meziročním srovnání počet lidí spokojených s prací klesl o pět procentních bodů a dostal se na úroveň z roku 2012. Podíl pracujících, kteří zvažují změnu zaměstnání, je stejný od roku 2011.

Větší spokojenost se svou prací vyjadřují podnikatelé, živnostníci a vedoucí a vyšší odborní pracovníci. Ti také častěji považují výši svého výdělku za přiměřenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám